MP5 original i klony

Samonabíjecí pušky

zarozak

Příspěvek#121 » úte 14. led 2025, 14:29

Pruzinu ani vytahovac jsem nemenil. Ani jsem nejak moc nepochopil duvod, proc to delat nebo proc to vsichni delaji. Drzi to nabojnici jak peklo, je to dobre zakalene...mozna jediny duvod, co me napada je ten, ze ma drap docela mizerny vybrus, aby snadno a maslove zaskocil za rantlik nabojnice....coz je tak na minutku dremlovani. Muze nekdo objasnit, proc se to meni za "origo" HK?

Walt

Příspěvek#122 » úte 14. led 2025, 16:07

Moje MP5 z 2017 obcas nevyhodila hilznu, vymena vytahovace i jeho pruziny za dily H&K pomohla. Pry staci jen vymena pruziny. Par set ran z MP5 1992 bylo zatim bez problemu.

mikk

Příspěvek#123 » úte 14. led 2025, 16:08

zarozak píše:To mikk: Dik, tusil jsem, ze s jakoukoliv vyssi montazi nez jsou ty uplne nejnizsi bude problem s teckou v chranitku. Co jsem zatim vycetl, tak nejrozumneji vychazi vzdy jako zaklad ta nejnizsi montaz, treba BT-10266 a na ni budto kolimator s vyskou typu T1(tecka primo na vrcholu musky) nebo ten samy s pruhledovou vysokou montazi napr. ten holosun 403(tecka nad chranitkem a stale solidni priliceni+moznost vyuzit i pevna). Cokoliv jineho je uz drahe nebo komplikovane nebo s uskalim

Když jsem na pultu vybíral a porovnaval mezi BT a Fab, tak se mi na téhle nízké BT nelíbilo provedení fixační drážky, má ji pouze na středu. Potom jakékoliv custom ustavení kolimátoru nebo hlavně prismy nepřipadá v úvahu. O něco málo nižší než Fab vypadala, ale nebylo to výrazný. Ideální vyzkoušet osobně se zbraní a konkrétním kolimátorem.

Můj zastaralý kousek vyhazuje nabojnice dobře s původním vytahovačem/pružinou.

zarozak

Příspěvek#124 » úte 14. led 2025, 17:00

Tu BT-10266 mám teď na stole. Ty drážky jsou smutné, to je fakt, ale je tak nízká, že by se to asi klasickým weawerem příliš zeslabilo, to si myslím, že byl hlavní důvod, nicméně mohli udělat alespoň obě drážky stejné, tedy hlubší. Oproti další BT liště ve výškovém pořadí a to BT-21222 (která bude podobně vysoká jako ta FAB) je nižší o 7,2mm a to je dost. Co jsem zatím zkoušel z domácích zásob, tak nízká i vysoká montáž od Holosunu na ni pasuje perfektně, jen se musí použít ten tenčí šroubek se svorným kusem, já měl v sadě u kolimátoru oba šroubky se svornými kusy (menší průměr je pro tu plytší drážku). RMR s rychloupínací podestou bez úpravy nepasuje, bude se muset ale upravit pouze hranolek rychlopáky pro tu plytší drážku a bude sedět taky. Kdyby ve švajcu udělali obě drážky v tom klasickém větším/hlubším provedení mohla pasovat tuna dalších teček....nechápu :roll:

Důvod, proč jsem se rozhodl pro krátkou lištu je ten, že je naprostý nesmysl sundávat při kontrole na OSZBM kvůli číslu zbraně lištu a znova si to celé rozhodit. Průhled na číslo mají bohužel jen ty drahé lišty

mikk

Příspěvek#125 » stř 15. led 2025, 08:59

Pokud si změřil cca 7mm, tak je to poměrně velky rozdíl ve výšce. Má ta vyšší BT taky vnitřní vybraní/kapsy jako FAB a sedne až na tělo spodním radiusem?
Měl jsem je v ruce (nízkou "jednodrážku" BT vs. FAB) v obchodě a letmým pohledem/porovnáním vedle sebe mi to přišlo jen jako několik jednotek mm max. Cena byla příznivější pro BT. Kvalita obrobení a vůbec ten systém svěrné páky a lepší elox zase pro FAB. Můj hlavní atribut proč právě FAB byla ta možnost si posunout kolimátor, nebo prismu o který uvažuji, že ji pořídím kvůli rozmazavající se tečce s s přibývajícím věkem do vlastní pozice, která je mi na míření nejpříjemnější.
Kontrolu čísla rámu na PČR jsem reálně dělal po 10ti letech při výměně ZP, tam to rozhození jednou za dekádu neberu jako mínus...

DesertEagle

Příspěvek#126 » stř 15. led 2025, 09:13

Petzold píše:No jestli si myslíš, že se současné díly na originál MP5 vyrábějí v Oberndorfu, tak tuto myšlenku můžeš rychle opustit. :D

.. mluvíme přeci o produkci v letech 92 a 93.
P.S. BT mi sviští z Germany v poště. Pokud nenadchne, tak jí případně pošlu dál. Samozřejmě za nákupí cenu. Nechci tady na členech "bohatnout" :-)

Střelec

Příspěvek#127 » stř 15. led 2025, 12:47

Já vám tedy nevím, pokud kupuji licenci, tak předpokládám zavedení výroby celého celku, tedy všech dílů. Dá se uvažovat o spolupráci v začátcích výroby, ne ale v jejím průběhu, protože ve zdravé firmě nemůžu být závislý na jednom externím dodavateli (vycházím z toho, že v POF rozhodně neprobíhá jen montáž). Přitom výroba těchto součástek není raketová věda. POF MP5 jsem vygoogloval už z 80. let, tedy rok 92 je už celkem daleko od spuštění výroby.

DesertEagle

Příspěvek#128 » stř 15. led 2025, 14:35

Ano, tohle je samozřejmě naprostá loterie. Proto každý kupující chce věřit příběhu o origo dílech právě v jeho kuse :-)

zarozak

Příspěvek#129 » stř 15. led 2025, 20:35

Ti mikk: Rozumím, jen to teď budeš shazovat co 5 let :) Já beru doplněk vždy dokud ho definitivně neshodím a nezahodím jako pevnou součást zbraně, která je jako komplet vždy nastřelená a připravená kdykoliv k použití. To číslo může kontrolovat teoreticky i správce střelnice, pokud to tam praktikují. Ale je to jen detail samozřejmě

Tu vyšší BT montáž nemám, dočetl jsem se to na US forech, kde to taky dost řeší, mám jen tu nejnižší. Já jsem zase systém upínky volil co nejbytelnější a nejpevnější, což BT splňuje. Bohužel je opět slabým místem ten plechový, mizerně a mimo specs vyrobený krám a napasovat to do vybrání u výhozného okna byl malý poloporod. Jinak montáž sedí extra pevně, u mě není zkroucená (čirá náhoda), má vybrání pro drážku a sedí tak celou plochou na vrchu pouzdra. S nízkým kolimátorem a lá T2 je co witness a tečka sedí přesně na vrcholu mouchy, při použití největší díry v dioptru se s tím dá dost pohotově a intuitivně zamířit. Při pohledu zcela mimo dioptr je tečka na půl cesty mezi mouchou a chránítkem, každopádně zřetelně stále uvnitř chránítka, nesvítí přímo do něj. Chce to vyzkoušet, ale myslím, že by to tak mohlo bejt

DesertEagle

Příspěvek#130 » čtv 16. led 2025, 14:31

Delší montáž FAB má utahování na mizerné křížové šroubky, to je mám obavu na montážích dost rarita. Jistě není problém nahradit, ale už ten nápad. Nízká BT na poctivé imbusy i když torx bych viděl raději, také vyměněno.
P.S. Víte někdo pls jako jsou vzdálenosti míření vs otvory ? Udajně je to někde v manuálu.

Strašidlo

Příspěvek#131 » čtv 16. led 2025, 15:12

Není lepší si obstarat Messerschmitt ME 09 A2 ( MP 5 ) než utrácet za Pakistánce ? Namítnete asi cenu, ale než to rozchodíte utratíte stejně jak za MP 5 od Schmeissera.

Petzold

Příspěvek#132 » čtv 16. led 2025, 15:42

A nemyslíš si vážně, že Schmeisser si skutečně vyrábí díly z lisovaného plechu, svařovaná střeva atd. na MP5 sám, že ne ? Ono už je jedno, jestli koupíš turka MKE nebo pákistánce POF.

DesertEagle

Příspěvek#133 » čtv 16. led 2025, 15:45

Druhý příspěvek a hnedka doporučení na firmu ? Není lepší rovnou napsat "tohle dovezeme" pane strašidlo ?
Současně nerozumím pohádce od Schmeisseru. Stroje a přípravky už jednou skončily v Pakoši, ted se našly další, které zase pro změnu získal Schmeisser ? Navíc jejich pistole vyráběbé v Chině nejsou žádná hitparáda.

Strašidlo

Příspěvek#134 » čtv 16. led 2025, 17:31

No popravdě jsem si myslel že Schmeisser je lepší volba než Pakoš, proto jsem se zeptal, sic asi blbě. Ale i tak děkuji za info a já zas o něco chytřejší.
Já osobně se právě produktům jako je Čína, Pakistán a podobně vyhýbám ....

zarozak

Příspěvek#135 » čtv 16. led 2025, 19:09

DesertEagle píše:Delší montáž FAB má utahování na mizerné křížové šroubky, to je mám obavu na montážích dost rarita. Jistě není problém nahradit, ale už ten nápad. Nízká BT na poctivé imbusy i když torx bych viděl raději, také vyměněno.
P.S. Víte někdo pls jako jsou vzdálenosti míření vs otvory ? Udajně je to někde v manuálu.

Už se to tu omílalo. Otvory nemají žádný vliv na vzdálenost, u MP5 je to jen změna díry pro pohodlnější míření dle vkusu každého soudruha. Podle vzdáleností jsou odstupňované až na G3 trommelu. Podle manuálů, které jsme tu dávali s kolegou a u mě i ověření naostro je při nastřelení na 25m center další bod protnutí ve 100m, při použití střeliva se 124grs FMJ střelou a výkonem shodným s továrním střelivem. Přikládám terč se soustřelem ve 100m, kdy mám nastřeleno na 25m na flek. Stříleno přes pevná mířidla, oba terče ve stejné rovině

Obrázek

Zpět na