Výběr pušky v ráži .223 Rem

Samonabíjecí pušky

Lonestar

Příspěvek#721 » úte 1. dub 2025, 13:21

Blacky - i s 16" hlavní se dá zábavně pobíhat :)
viewtopic.php?f=22&t=16129

Dr3adW00d

Příspěvek#722 » úte 1. dub 2025, 14:05

Tomak píše:Nevím, jestli si v tom Rugeru nepleteš MPR s tou předchozí variantou značenou myslín 556...tam to bylo peklo.

Nene, bavím se o MPR a IWI Zion-15. Vycházím hlavně že střípků z českých fór, ale určitě víc ze zahraničního YouTube, střeleckých fór a redditu.

Hodně se tam u MPR zmiňuje horší spasování dílů a upperu a loweru, problémy s vytahováním a podáváním a okrajem teda to, že úsťové zařízení je potřeba vyměnit, nebo se smířit s předčasnou hluchotou :lol:

Tomak

Příspěvek#723 » úte 1. dub 2025, 14:59

Popravdě nic z toho, co píšeš, jsem nezaznamenal. Vůle upper a lower je úplně jedno, nemá na nic vliv. Víceméně je u všech zbraní nějaká. A úsťový zařízení funguje překvapivě dobře. Ale možná to někdo střílel bez sluchátek...Dost záleží, kdo tohle píše. Zkus se zeptat třeba takovýho Vavrečky na DD a dostane infarkt :lol: :lol:

Blacky

Příspěvek#724 » úte 1. dub 2025, 16:35

Tomak píše:Nevím, jestli si v tom Rugeru nepleteš MPR s tou předchozí variantou značenou myslín 556...tam to bylo peklo.
Ohledně délky hlavně. Osobně nic kratšího než 12.5" nejsem schopen chytit tak, jak potřebuju. Rugera mám v 18", ten byl kupovanej na sport, DD mám ve 14,5" a při žádný manipulaci jsem neměl problém.CQB atd. Ono buď se s tou puškou umíš pohybovat, nebo neumíš. Délka hlavně není tak podstatná. Když koupíš 10,5" a dáš na to tlumič, stejně seš aspoň 14,5". Co se týče přesnosti, do cca 300m nemá délka hlavně vliv. Jen ta kratší bude plamenomet a nepříjemnej kravál. Kratší hlaveň bude taky víc kopat. Osobně považuju 12,5" - 14,5" za vhodný na všechno.

No prave. 10-12 s tlumicem je ok. 16 s tlumicem uz je berla. :) Zalezi co od toho kdo chce.

vidocqcz

Příspěvek#725 » úte 1. dub 2025, 17:06

Na druhou stranu je 16'' s tlumičem krásně stabilní při střelbě z dvojnožky :-)

Dr3adW00d

Příspěvek#726 » úte 1. dub 2025, 19:26

Tomak píše:Popravdě nic z toho, co píšeš, jsem nezaznamenal. Vůle upper a lower je úplně jedno, nemá na nic vliv. Víceméně je u všech zbraní nějaká. A úsťový zařízení funguje překvapivě dobře. Ale možná to někdo střílel bez sluchátek...Dost záleží, kdo tohle píše. Zkus se zeptat třeba takovýho Vavrečky na DD a dostane infarkt :lol: :lol:

Tak moc díky za feedback, trochu mi to vyznívá, jako že prostě čapnu to, co se mi bude líp držet a z čeho budu mít lepší pocit při střelbě!

Tomak

Příspěvek#727 » úte 1. dub 2025, 19:33

:thumbup:

stip

Příspěvek#728 » úte 1. dub 2025, 21:21

Tomak píše:Co se týče přesnosti, do cca 300m nemá délka hlavně vliv.

Takové tvrzení je možná pravda, ale je to pouze teorie. V praxi jde o to, že delší hlaveň udělí střele vyšší rychlost a energii. Takže když budeš střílet na různé vzdálenosti, budeš muset méně přenášet záměrný bod, nebo při dynamické střelbě bez přenášení budeš přesnější, protože nástřel bude výškově víc pohromadě.

risa2000

Příspěvek#729 » úte 1. dub 2025, 22:19

DreadWood: Řekni si kolikrát s tím ARkem budeš nasedat nebo vysedat z vrtulníku/HMMWV/ponorky, případně čistit s tlumičem kanály, nebo lovit cíle na půl kilometru, a kolikrát s tím budeš stát, sedět, ležet na střelnici a střílet na terč na 100 m. A ve všech případech to budeš muset nějak držet, nějak řešit zpětný ráz, a eventuálně i plameny z hlavně a kravál. A pokud budeš mít pocit, že to držení, zpětný ráz, nebo kravál je důležitější, vyber si podle toho.
A pokud už chceš mermomocí řešit hlaveň, řešil bych stoupání vývrtu a to jestli chceš trefovat záslepky, nebo to kropit. A pak podle druhu zábavy vybral střelivo a podle toho i to stoupání.

Franko_CZ

Příspěvek#730 » stř 2. dub 2025, 08:02

Já bych se MPR nebál. Vyzkoušej si obě varianty z předvýběru a subjektivní pocity pro volbu stejně budou důležitější, než rady z fóra.

Dr3adW00d

Příspěvek#731 » stř 2. dub 2025, 09:25

Dobře, vezmu obě do ruky a uvidím.

Je něco specifického, na co je dobře před nákupem se zaměřit?

Vůle zbraně? (v kterých místech?) Nějaké výrobní neduhy?

vidocqcz

Příspěvek#732 » stř 2. dub 2025, 09:46

Jestli to chceš řešit, projdi si tenhle kanál:
https://www.youtube.com/@SchooloftheAmericanRifle

Jinak si prostě vyber renomovaného výrobce v dané cenové kategorii. Zbytek potuníš potom :-)

Dr3adW00d

Příspěvek#733 » stř 2. dub 2025, 09:53

vidocqcz píše:Jestli to chceš řešit, projdi si tenhle kanál:
https://www.youtube.com/@SchooloftheAmericanRifle

Super, díky za zdroj!

Petr z Braníka

Příspěvek#734 » stř 2. dub 2025, 10:35

Lonestar píše:Blacky - i s 16" hlavní se dá zábavně pobíhat :)
viewtopic.php?f=22&t=16129

Pořád na to koukám a koukám... Zdá se mi to, nebo opravdu ti tahle puška bude házet vystřelené hilzny do ksichtu?

Blacky

Příspěvek#735 » stř 2. dub 2025, 10:46

Nebude. Maji defektor ktery je odrazi. Navic pri zakladnim gardu je hazi od tebe. Jen pri opacnym gardu je to slozitejsi, ale az na naprosty vyjimky v pohode.

Zpět na