Výběr pušky v ráži .223 Rem
Samonabíjecí pušky
- stip
- MRBLUE
- risa2000
Příspěvek#709 » čtv 6. bře 2025, 19:33
stip: Taky jsem se ze zvědavosti na to podíval a našel víc poznámek k rozdílům. Třeba v1 měla údajně problém s přehříváním hlavně (otázkou je při jakém použití), což údajně vyřešili ve v2 jiným předpažbím. Obecně jsem k tomu našel víc poznámek, že to je "entry level" puška. Na což se mně (a nejenom mně) zdá drahá.
Každopádně, není to v Česku mainstream, takže minimálně unikát mít budeš
. A na internetu člověk najde vždycky v podstatě to co chce. Pokud chceš důvody proč si to koupit, tak je tam najdeš. Stejně tak naopak. Takže si to přeber sám
.
Každopádně, není to v Česku mainstream, takže minimálně unikát mít budeš

- stip
Příspěvek#710 » čtv 6. bře 2025, 23:19
Přehřívání jsem také našel, ale ono když se na to předpažbí jeden podívá, ani se nediví. U druhé verze vyřezali díry, jako to dělají všichni ostatní a problém slavně vyřešili. Nicméně vyvrtat díry umím taky, kdybych se to ukázalo jako opravdu kritický problém ...
To, že je to obecně "entry level" vím, ale ona se ta první verze pohybuje srovnatelně s ostatními. Významně dražší je až ta druhá V2 do které dali podle všeho nějakou fajnou 2st spoušť, což bych smaozřejmě ocenil, jenom nevím jestli za 12k?
To, že je to obecně "entry level" vím, ale ona se ta první verze pohybuje srovnatelně s ostatními. Významně dražší je až ta druhá V2 do které dali podle všeho nějakou fajnou 2st spoušť, což bych smaozřejmě ocenil, jenom nevím jestli za 12k?
- stip
Příspěvek#711 » pon 10. bře 2025, 13:55
MRBLUE píše:Je to lacnejsie ako keby si si to dodatocne nechal robit.
Původně mi to tak nepřišlo, ale když jsem trochu zapátral (nejsem tunič AR15) tak připouštím, že to může být pravda. Nové předpažbí za 5000,- spoušť 6000,- adaptér pro poutko 1000,- a je to. Počítám, že prodejnost původních dílů je diskutabilní a nestojí za řeč.
- Dr3adW00d
Příspěvek#712 » pon 31. bře 2025, 17:34
Dobrý den, pánové. Zažádal jsem si o nákupní povolení, ale zbraň (z druhé ruky) jsem nakonec nekoupil. Tak teď roupama přemýšlím, co si pořídit místo toho.
Mám něco naspořeno a fakt mě baví blbnout na střelnici s AR-15kou. Zatím jsem vyzkoušel DD Mk.18, IWI Zion a nějaký to Norinco, fakt mě to celkem oslovilo a řekl jsem si, že jednou bych chtěl AR-15ku taky doma.
Zatím by to bylo hlavně pro zábavu a abych se pořádně naučil z pušky střílet, takže prostě pro můj dobrý pocit z (doufejme) fajn střeleckých výsledků)
Mezi potenciální kandidáty tedy patří určitě IWI Zion a Ruger MPR (předpokládám 16", pro moje "zábavní" účely asi ideální) s tím že bych na to prsknul i nějaký to LPVO.
Podle mého několikavečerního průzkumu jsou s nimi za mořem a po světě lidi fakt spokojený jako se super entry-lvl ARkama - český rybník jsem tak nějak prolezl, ale na YouTube jsem buď špatně hledal, nebo jsem nenašel a tady na fóru jsem z toho taky trochu jelen (Zion taky chápu, že je asi ještě relativně "mladá" záležitost). Z fór tady i jinde jsem naopak tak nějak pochopil, že Radical, Perun a Taurus spíš nebrat. Samozřejmě chápu, že V-AR a DD budou top-strop, ale nechci do toho zase rvát bez optiky a naslepo nad 50K peněz.
Chci se ale taky zeptat zkušenějších, jak vidí tyhle dvě pušky? Na co si dát při výběru pozor speciálně u nich a případně s čím počítat, když koupím.
Samozřejmě mi klidně řekněte, jestli to nemá vůbec cenu řešit, aspoň se zase trochu uskromnim a budu dál chodit trénovat s pistolí
Mám něco naspořeno a fakt mě baví blbnout na střelnici s AR-15kou. Zatím jsem vyzkoušel DD Mk.18, IWI Zion a nějaký to Norinco, fakt mě to celkem oslovilo a řekl jsem si, že jednou bych chtěl AR-15ku taky doma.
Zatím by to bylo hlavně pro zábavu a abych se pořádně naučil z pušky střílet, takže prostě pro můj dobrý pocit z (doufejme) fajn střeleckých výsledků)
Mezi potenciální kandidáty tedy patří určitě IWI Zion a Ruger MPR (předpokládám 16", pro moje "zábavní" účely asi ideální) s tím že bych na to prsknul i nějaký to LPVO.
Podle mého několikavečerního průzkumu jsou s nimi za mořem a po světě lidi fakt spokojený jako se super entry-lvl ARkama - český rybník jsem tak nějak prolezl, ale na YouTube jsem buď špatně hledal, nebo jsem nenašel a tady na fóru jsem z toho taky trochu jelen (Zion taky chápu, že je asi ještě relativně "mladá" záležitost). Z fór tady i jinde jsem naopak tak nějak pochopil, že Radical, Perun a Taurus spíš nebrat. Samozřejmě chápu, že V-AR a DD budou top-strop, ale nechci do toho zase rvát bez optiky a naslepo nad 50K peněz.
Chci se ale taky zeptat zkušenějších, jak vidí tyhle dvě pušky? Na co si dát při výběru pozor speciálně u nich a případně s čím počítat, když koupím.
Samozřejmě mi klidně řekněte, jestli to nemá vůbec cenu řešit, aspoň se zase trochu uskromnim a budu dál chodit trénovat s pistolí

- stip
Příspěvek#713 » pon 31. bře 2025, 17:43
V úplně stejné situaci jsem si chtěl koupit IWI Zion 16", ale z důvodů, které jsou "off toppic" tak je tady rozebírat nebudu jsem si koupil pístovku od LUVA. Tak to alespoň poradím tobě: ber Ziona, podle mnou provedeného průzkumu, co mi zabral dost času - dobrá volba.
- Blacky
Příspěvek#715 » úte 1. dub 2025, 10:47
16´´ pro zabavni ucely? to je presne co? 16 je fajn uz na trefovani na delsi vzdelanosti. Na blbnuti ve smyslu prenaseni, 180°, nebo i 360. CQB, FIBUA atd. je to uz docela dost dlouhy a tezky. To je lepsi neco kolem 10-12´´. 12,5--14,5 je takovy univerzalne (na hovno na cokoli
)

- Dr3adW00d
- Blacky
- Dr3adW00d
Příspěvek#719 » úte 1. dub 2025, 12:03
No já jsem CQB prakticky nikdy nezkoušel, zatím jsem vždycky jen střílel v klídku z postu do terče...
Rád si nechám poradit i optimální délku hlavně, ale nejvíc mi jde asi o to srovnání Rugera a IWI, protože na Rugera je takový schizofrenní názor online - kvalita za cenu super/kvalita kus od kusu dobrý x děs a běs, zatímco na IWI jsou reference fajn, ale není jich tolik.
Rád si nechám poradit i optimální délku hlavně, ale nejvíc mi jde asi o to srovnání Rugera a IWI, protože na Rugera je takový schizofrenní názor online - kvalita za cenu super/kvalita kus od kusu dobrý x děs a běs, zatímco na IWI jsou reference fajn, ale není jich tolik.
- Tomak
Příspěvek#720 » úte 1. dub 2025, 13:19
Nevím, jestli si v tom Rugeru nepleteš MPR s tou předchozí variantou značenou myslín 556...tam to bylo peklo.
Ohledně délky hlavně. Osobně nic kratšího než 12.5" nejsem schopen chytit tak, jak potřebuju. Rugera mám v 18", ten byl kupovanej na sport, DD mám ve 14,5" a při žádný manipulaci jsem neměl problém.CQB atd. Ono buď se s tou puškou umíš pohybovat, nebo neumíš. Délka hlavně není tak podstatná. Když koupíš 10,5" a dáš na to tlumič, stejně seš aspoň 14,5". Co se týče přesnosti, do cca 300m nemá délka hlavně vliv. Jen ta kratší bude plamenomet a nepříjemnej kravál. Kratší hlaveň bude taky víc kopat. Osobně považuju 12,5" - 14,5" za vhodný na všechno.
Ohledně délky hlavně. Osobně nic kratšího než 12.5" nejsem schopen chytit tak, jak potřebuju. Rugera mám v 18", ten byl kupovanej na sport, DD mám ve 14,5" a při žádný manipulaci jsem neměl problém.CQB atd. Ono buď se s tou puškou umíš pohybovat, nebo neumíš. Délka hlavně není tak podstatná. Když koupíš 10,5" a dáš na to tlumič, stejně seš aspoň 14,5". Co se týče přesnosti, do cca 300m nemá délka hlavně vliv. Jen ta kratší bude plamenomet a nepříjemnej kravál. Kratší hlaveň bude taky víc kopat. Osobně považuju 12,5" - 14,5" za vhodný na všechno.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí