Záběh hlavně = Break In (AR15)

Samonabíjecí pušky

To-Těžko

Příspěvek#1 » čtv 13. bře 2025, 18:18

Nazdar všem.

Zajímá mě metoda záběhu nové hlavně, tedy breake in metoda. Střílím, čistím, střílím, čistím a tak dokola. Velice odborně, to zde na videu vysvětluje pan Vařečka :) https://www.youtube.com/watch?v=vhqAqo7ZiYo

Jak ve videu zaznělo, je to metoda ideální pro odestřelovačky, které mají měkké nerezové hlavně, případně uhlíkovou ocel bez vnitří úpravy vývrtu ( Tenifer, Tvrdochrom...) Určitě doporučuju mrknout na video ;)

Moje otázka je hlavně na ty, kteří tuto metodu praktikujou a dělali jí na flintě AR15 :?:

Osobně jsem tedy rozhodnutý, že tuto metodu záběhu hlavně provedu. Přeci jenom to není nic složitého, spíše jen časově náročnější. Hlavně mi to přinese klidné spaní a pocit, že jsem udělal maximum pro budoucí přesnost a životnost.

skagerak

Příspěvek#2 » čtv 13. bře 2025, 18:33

To-Těžko píše: vysvětluje pan Vařečka .

Nemyslis Vavrecku?

To-Těžko píše:. Moje otázka je hlavně na ty, kteří tuto metodu praktikujou a dělali jí na flintě AR15

Precetl jsem si Tvuj post nekolikrat ale otazku tam zadnou nevidim.

To-Těžko píše:Osobně jsem tedy rozhodnutý, že tuto metodu záběhu hlavně provedu. Přeci jenom to není nic složitého,

Taky bych to tak udelal... at uz najednou nebo postupne (kdyby se nekomu nechtelo cistit na strelnici....)

risa2000

Příspěvek#3 » čtv 13. bře 2025, 18:39

To-Těžko: Tady máš poměrně rozsáhlý elaborát, který se věnuje i záběhu hlavně (podle doporučení p. Vavrečky) na BCM Recce 16 (ELW hlaveň) a jeho dopadu na přesnost. viewtopic.php?f=22&t=12132&p=265108#p265108
TLDR: Nepozoroval jsem žádný vliv, ale zpětně nemohu říct, že to nebylo tím, že jsem neměl dostatečné podmínky a zdatnost(!) na to, abych to dovedl porovnat.

Gimpel

Příspěvek#4 » čtv 13. bře 2025, 20:26

Jsem názoru, že to záměrné zabíhání laufu AR15, má smysl jen u střelce co vůbec dosahuje přesnosti předmětné flinty.

EDIT : z mých materiálů vyhrábl toto :

LAUF záběh : Nanesení bore pasty, čištění, 5 ran a tak dokola do cca 50 ran. Asi jen precisní dlouhá???
Každý to dělá jinak.
Naposledy upravil(a) Gimpel dne čtv 13. bře 2025, 20:30, celkem upraveno 1 x.

JZFireworks

Příspěvek#5 » čtv 13. bře 2025, 20:28

Asi tak, na 50m to nebude mít smysl.. nebo?

To-Těžko

Příspěvek#6 » čtv 13. bře 2025, 22:47

skagerak: Otázka tam přeci padla, zajimá mě všeobecný názor těch, kteří mají reálnou zkušenost ( Moje otázka je hlavně na ty, kteří tuto metodu praktikujou a dělali jí na flintě AR15 :?: )

risa2000: To byla slohová práce, určitě zajímavé čtení ;) Jak uvádíš, udělal si tu chybu, že jsi vystřílel hned 120 nábojů a až potom zkoušel break in. Což bylo s křížkem po funuse.

Gimpel: Nejsem žádný odstřelovač, takže o lovení milimetrů na terči mi nejde, to bych vybíral kliku a né AR. Ale mám ověřeno, že s dobrou puškou na 100m zvládnu nastřílet pod MOA. Takže bych rád, v rámci možností z AR vyždímal co se dá, jestli rozumíš :)

JZForeworks: Nevím jak jsi přišel na 50m, ale na tuhle vzdálenost by to opravdu nedávalo smysl :lol: Automaticky jsem vycházel z toho, že "velká flinta" se střílí alespoň na 100m a více ;)

JZFireworks

Příspěvek#7 » čtv 13. bře 2025, 23:12

Nikde jsi nepsal na jakou vzdálenost budeš střílet, pouze byl dotaz zda dělat záběh nebo ne ;)

Asi bude víc faktorů co ovlivní přesnost, jaká flinta to bude? Délka hlavně?

To-Těžko

Příspěvek#8 » pát 14. bře 2025, 10:14

JZFireworks: To je pravda, vzdálenost jsem neuváděl. Flinta BCM Recce 16"

risa2000

Příspěvek#9 » pát 14. bře 2025, 11:12

To-Těžko: Abys porovnal vliv záběhu a přitom nevystřílel nic před záběhem, potřeboval bys dvě pušky se stejnými hlavněmi, což je u ARkových hlavní dost ambiciózní.
Pokud se smíříš s tím, že to děláš na stejné pušce, není těch 120 nábojů v zásadě zase tak moc. Když vezmeš, že budeš střílet min. 3 položky po pěti ranách, od různých druhů střeliva, třeba šesti (dva od každé gramáže), tak jsi na 90 ranách. Což potřebuješ hlavně před záběhem, abys našel střelivo, které ti lítá nejlíp.

Můj problém (a proto svůj vlastní závěr relativizuji) byl ten, že jsem jednak ještě neuměl správně usadit pušku v sedu, a měl jsem optiku, která do výsledku zanášela systematickou chybu. A k tomu začátečnické nadšení.

Každopádně, Vavrečka to primárně doporučuje u nerezových hlavní, kde to má nějaké opodstatnění. U "vojenských" hlavní, co má třeba BCM, které mají "Chrome Lined Bore and Chamber" bych nějaký posun po záběhu nečekal. Sám jsem to dělal čistě ze zvědavosti (a taky proto, že jsem v Bestpatronu dostal přednášku na toto téma přímo od mistra :)).

Tomak

Příspěvek#10 » pát 14. bře 2025, 13:43

Jednoduše bych to shrnul asi tak, že pokud to dělat chceš, klidně můžeš. Na týhle pušce to nepoznáš. Při koupi svojí DD jsem se na to ptal a bylo mi řečeno to, co jsem psal. A když jsem se ptal známých různě po závodech a střelnicích, break in dělal málokdo.

Gimpel

Příspěvek#11 » pát 14. bře 2025, 17:18

To-Těžko : rozumím natolik, že tě podezírám, že odstřelovačem časem budeš. Před dvaceti lety bylo kritérium na snajperku, že by pokud možno neměla překračovati 1 MOA (říkal Shiva = Zdeněk Ninger).

Flinty typu AR-15 přeci spadají mezi útočné pušky. Operační nasazení 20+ m, při délce laufu do čtrnácti palců. Padesát metrů u .223 žádná nesmyslná exotika není.

Záleží na co se zaměříš a ať ti trefuje! :) :)

To-Těžko

Příspěvek#12 » pát 14. bře 2025, 18:36

Všem děkuji za názory. Bylo mi hned jasné, že tohle téma je trošku ožehavé. Každopádně breake in provedu, ať nemám špatný pocit, že jsem něco zanedbal.

Gimpel: Souhlas, je to útočná flinta a využití má opravdu veliké. Díky, doufám že trefovat bude.
Před X lety, když jsem ještě chodil na střelectví a hodně střílel dlouhou malorážku, tak právě Shiva byl defakto legenda a spoustu jeho dobrých rad, jsem využil v začátcích :)

xxviktor

Příspěvek#13 » pát 14. bře 2025, 19:37

U DD jsem se řídil manuálem k pušce a nic takového nedělal. Prý to u zastudena kovaných hlavní není potřeba.
https://x.com/DanielDefense/status/1562 ... 89?lang=cs

expres

Příspěvek#14 » ned 16. bře 2025, 09:30

Ahoj, jen soukro názor. Taky jsem se o téma zajímal a převážně na zahraničních fórech. Není nijak doporučováno ani lidma s klikou jenž závodí.. Ale už je to nějaký rok, třeba se svět posunul :)

Zpět na