EVO 3 + A-TEC tlumič - soustřel
Samonabíjecí pušky
- CTony
Příspěvek#1 » čtv 20. črc 2023, 12:11
Dobrý den.
Řeším problém s kombinací EVO3 + A-TEC tlumič.
Bez tlumiče se chová normálně, ale s nasazeným tlumičem střílí znatelně mimo s výrazným rozptylem i na 5 metrů. Po testu jsem si všiml, že tlumič má na vnitřní straně ústí stopy po kontaktu se střelou, přikládám foto.
Přikládám taky foto terče. Velikost papíru je A4. Mířeno vždy na střed kruhu, vzdálenost 5 metrů.
Vpravo dole je referenční nástřel bez tlumiče. U jiných kruhů se jedná o zásahy s tlumičem.
Střelivo S&B 140gr a 150gr.
Bez tlumiče je soustřel do 1,5 cm posunutý dolů o výšku mířidel. S tlumičem je soustřel 3 až 6 cm, nástřel posunutý o cca 6,5 cm doleva nahoru.
Zkoušel jsem všechno možné. Sundat a znova nasadit, rozmontovat tlumič a znova složit.
Dbal jsem na správné dotažení tlumiče, aby byla západka zajištěna na poslední drážce, kam šel rukou dotáhnout, tak aby neměl vůli na hlavni.
Zbraň i tlumič jsou nové.
Je to v normě? Případně, kde by mohl být problém?
Děkuji mnohokrát za odpovědi, tipy.
Řeším problém s kombinací EVO3 + A-TEC tlumič.
Bez tlumiče se chová normálně, ale s nasazeným tlumičem střílí znatelně mimo s výrazným rozptylem i na 5 metrů. Po testu jsem si všiml, že tlumič má na vnitřní straně ústí stopy po kontaktu se střelou, přikládám foto.
Přikládám taky foto terče. Velikost papíru je A4. Mířeno vždy na střed kruhu, vzdálenost 5 metrů.
Vpravo dole je referenční nástřel bez tlumiče. U jiných kruhů se jedná o zásahy s tlumičem.
Střelivo S&B 140gr a 150gr.
Bez tlumiče je soustřel do 1,5 cm posunutý dolů o výšku mířidel. S tlumičem je soustřel 3 až 6 cm, nástřel posunutý o cca 6,5 cm doleva nahoru.
Zkoušel jsem všechno možné. Sundat a znova nasadit, rozmontovat tlumič a znova složit.
Dbal jsem na správné dotažení tlumiče, aby byla západka zajištěna na poslední drážce, kam šel rukou dotáhnout, tak aby neměl vůli na hlavni.
Zbraň i tlumič jsou nové.
Je to v normě? Případně, kde by mohl být problém?
Děkuji mnohokrát za odpovědi, tipy.
nastrel-5m-evo+atec_1.jpg
a-tec-usti.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- marinakus
- CTony
Příspěvek#4 » čtv 20. črc 2023, 13:31
Již jsem sestavu u prodejce reklamoval. EVO i tlumič byly odeslány na posouzení každé nezávisle ke svému výrobci, či zastoupení. Obojí se prodejci vrátilo beze změn či oprav, že prý je naprosto v pořádku. Aktuálně na mě sestava čeká na vyzvednutí u prodejce. Na základě těchto faktů počítám s tím, že si pojedu opět pro nefunkční sestavu. Obojí jsem koupil u jednoho prodejce v rámci jednoho nákupu. Jaký doporučujete postup? Děkuji.
- Letec 12
Příspěvek#5 » čtv 20. črc 2023, 14:12
Zkusit se domluvit s někým jiným kdo má tlumič na EVO a vyzkoušet ho. Pak bude snad jasné, jestli je chyba na hlavni EVO, nebo na původním tlumiči. Bez tohoto testu bude velmi složité přemlouvat prodejce aby ti vrátil peníze (a teď za co), když oba výrobci tvrdí, že jejich zboží je bezchybné.
- marinakus
- Letec 12
Příspěvek#7 » čtv 20. črc 2023, 15:42
Ok, máš samozřejmě pravdu (bezmyšlenkovitě jsem nepředpokládal chybu na závitu EVO, ty hlavně se dělají sériově a dlouhodobě a o reklamacich a ně nevím, za to o problémech s A-Tec už jsem slyšel, ale stát se samozřejmě může) a bude určitě snadnější někomu půjčit jen ten tlumič. EVO v okolí určitě někdo má.
- sokar
Příspěvek#8 » čtv 20. črc 2023, 18:08
Přátelé, evo je koupeno u nás. Řešil jsem to s výrobcem zbraně i s výrobcem tlumiče. Jelikož máme evo na střelnici také a stejně tak tlumič a zkoušeli jsme i sami nastřílet a zkusit náš tlumič na zákazníkovo evo a stejně tak zákazníkovo evo na náš tlumič + jsme měnili i jednotlivé segmenty a pokaždé jsme se dobrali stejného výsledku. Střílelo se ve stolici i s oporou a střílel nás instruktor - 40 let praxe u zásahové jednotky jako velitel + mistr republiky v mířené střelbě apod - (asi tedy něco o střelbě ví....) Nad rámec jsem řešil s vlastním puškařem proměření závitů abychom si byli jisti že je vše ok, že výrobci nekecají a vše se také jeví zcela ok v rámci očekávané přesnosti zbraně. Dva zákazníci co byly na střelnici testovat svoje evo tlumič zkoušeli na svých zbraních a vše bylo v pořádku. Zcela zbytečně jsme prostříleli 200 ran, zabrali tím zbytečné přepravy a hodiny řešení údajné vady, kterou po 20 dnech od převzetí zamítáme jako neopodstatněnou. Lze pochopit že zákazník není odborník a má na toto samozřejmě právo a my s tím počítáme a veškeré případné problémy řešíme vždy proaktivně. Škorpů se s tlumičem prodalo přes 130ks. Nikde žádný problém. I přes to jsme pro jistotu udělali vše co šlo abychom si byli jisti že je zbraň v pořádku včetně tlumiče a toto vše vysvětlili i zákazníkovi. Nechápu však, že se to řeší zde s tím, že se to na fóru vyřeší jako bychom se snažili se zákazníkem vyjebat a neřešili to vůbec a tady se jako naberou moudra jak na nás.... Postup je prostě takový jak jsme zákazníkovi sdělili, že reklamace je neuznána jako zjevně neopodstatněná a neoprávněná. Ne vždy je chyba u zboží, ale o to hůře se to přiznává. Toš asi tak..... 
- marinakus
- sokar
Příspěvek#10 » čtv 20. črc 2023, 19:03
My to máme na tlumičích taky, někdy víc, někdy míň a jak se to vyčistí tak to zmizí. A-TEC má několik verzí toho front capu a zrovna tady je zajímavé že to je v tom žlábku což je o trošičku níže než ty dva vrcholky. Ty by měli jít jako první do kytek při nesouososti. My to testovali s puškohledem se zvětšením a na stolici kde se to hne sice taky ale rozhodně méně než na mechaniky a nebo jen v ruce. Někomu se to prostě "obrousí " a pak se to srovná - střela si udělá průchozí cestu. Kdyby to bylo mimo osu tak se ten front cap prostě urve. Je to hliník a ten nevydrží tu střelu kdyby dřela o hranu. Ustřelené tlumiče jsem viděl a několikrát sbíral v dopadišti.... Řešil jsem to i s kolegou obchodníkem a říkal, že to řešil už kdysi u pistole s tím že taky na nic nepřišli a tak si objednal frontcap na 40 SW což je o cca 0,5mm větší díra okolo oproti 9mm a bylo hotovo.Útlum to nezměnilo. Druhý to čelo prostě odbrousil. Ona střelba s tlumičem je vždy jiná a bylo by to na samostatný vlákno . Zažil jsem nedávno brena s tlumičem ase utra v 7,62 co na 5m létaly střely na plocho a na tlumiči nebylo nic. Vše sedělo.Prostě tu střelu destabilizovaly ty unikající plyny okolo. Nebo malorážka co s tlumičem střílela na 25m o půl metru jinam.... Celkově je blbý to, že střílení má dělat radost a když nedělá tak je to špatně. Což mě vždy mrzí,ale věřím že se to srovná. My jsme na ten tlumič daly další tři naše moduly a prodloužili ho tak skoro na dvojnásobek a zde by se měla ta nesouosost projevit ještě víc, ale neprojevilo se nic. A to si myslím, že už jsme teda byly dost za hranou a riskovali jsme že si sami zničíme tlumič. Jako 35cm cm tlumič cca už je hardcore dost. 
- marinakus
Příspěvek#11 » čtv 20. črc 2023, 19:43
Sorry, ale nekontakní tlumiče jsou od toho, že jsou nekontaktní. Ne že si časem prostřílí cestu. Ale přístup vaší firmy byl super. Ne že ne. Ovšem nediv se, že zákazník z toho nadšený není. Ano, střílení má dělat především radost. Ono zadarmo ani z daleka není. Ale mám to stejně. Přeji hodně úspěchů v činnosti vaší firmy. P.S. Odkud jste?
- sokar
Příspěvek#12 » čtv 20. črc 2023, 19:50
Samozřejmě. Tím prostřílí myslím to, že když je tam někde setinka tak se to ohladí. Pokud je tam desetina tak není o čem. Desetinu už si střela neprotlačí a nesrovná ale prostě urve. MY s tím tlumičem na kontrolním nástřelu dosáhli grupy než bez něj takže tolik k nesouososti. Jsme od Vyškova.
- Letec 12
Příspěvek#13 » čtv 20. črc 2023, 19:59
Po těchto informacích a vzhledem k tomu že koncovka je hliníková a dokonce vyměnitelná, bych otvor já sám (pro klid duše) jen lehce přebrousil a byl by pokoj. Pokud není problém jinde, což asi není, je to nejlepší metoda. Ale chápu, že to není rada pro každého.
- MojeTikka
Příspěvek#14 » čtv 20. črc 2023, 20:29
Hm, mam tri zbrane s tlumici a na zadne se strela tlumice nedotyka. Mmchdm, zavity mam 17x1 prave proto, aby to bylo co nejvic v ose.
Ovsem na kazdou zbran jsem si vyladil strelivo. Pak chodi vyrazne lepe, jak bez tlumice. Asi bych i zde zkusil polaborovat strelivo.
Ovsem na kazdou zbran jsem si vyladil strelivo. Pak chodi vyrazne lepe, jak bez tlumice. Asi bych i zde zkusil polaborovat strelivo.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí