AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

izerS18

Příspěvek#301 » ned 26. úno 2017, 14:46

Tak VAR je v nekolika razis. Zbran komorovana na NATO muze strilet 223, protoze 223 je civilni strelivo s trochu mensim vykonem. Obecne plati, ze pokud mas na zbrani, hlavni vyrazeno, ze umi NATO, muze strilet NATO. Ale jak to otestovat?:)

kubass_hk9

Příspěvek#302 » ned 26. úno 2017, 15:42

Jednostranná zaměnitelnost střeliva 5.56 a .223 je jasná. Co mi ovšem není jasný, je značení na hlavni... Přece když na hlaveň vyrazím .223 tak to nemůže být ve skutečnosti 5.56 NATO, jak by to potom prošlo zkušebnou? Tady by mě zajímalo vyjádření někoho fundovaného:)

Elado píše:predsudky sú sviňa:-))))))
ja osobne radšej talian ako mexičan niekde v garáži v amerike;-) benelli, beretta či adc majú, myslím, celosvetovo dobré meno.
akú úpravu hlavne by si chcel? tvrdochróm či nitridáciu má pár zbraní na trhu, hlaveň LW sa dá kúpiť za cca. 6-7-ku, v korunách.

Nitridace nebo tvrdochrom... to je mi celkem jedno...

@izerS18 dají se na to sehnat nějeký měrky, nepamatuju si přesný výraz

kurvajz píše:V-ARka je stavěná na provoz s vojenskou municí? No smysl by to dávalo, pokud je pravda, že je dodává i nějakejm speciálním jednotkám...a ty asi nestřílejí .223. Teda pokud jim nedělá nějaký fortelnější zbraně...

Jedna věc je snést větší tlaky a druhá je věc je tvar komory, u zbraní které jdou na civilní trh. Toť můj názor

P.V.

Příspěvek#303 » ned 26. úno 2017, 15:57

Já to bral tak, že s označením 5.56 NATO lze střílet .223, opačně to moc vhodné není, protože 5.56 NATO je silnější.

kurvajz

Příspěvek#304 » ned 26. úno 2017, 20:10

Já teda tomu nerozumim, jakej je rozdíl mezi 5.56 NATO a .223...sem myslel, že rozměrově je to stejný střelivo a liší se to jen "silou". A tudíž pokud je V-ARka komorovaná na 5.56 NATO, je pro ni .223 pohoda. Opačně by to asi ale už nešlo.
Ale na webu je o tom tolik, že těžko říct, co je vlastně pravda :-)

P.V.

Příspěvek#305 » ned 26. úno 2017, 20:26

Takhle to chápu taky.

izerS18

Příspěvek#306 » ned 26. úno 2017, 20:33

NATO není stejný náboj na 100% v rozměrech jako .223.
Koukněte na net
"1.) 223 Rem má povolený max tlak 50 000 CUP a 5.56mmx45 NATO 60 000 CUP (nesnáším tyhle jednotky :-(
2.) 5.56mmx45 NATO má přechod do drážek pod jiným úhlem a v jiné vzdálenosti (ve větší), než 223 Rem. Je to z důvodu, že pro 5.56mmx45 NATO se uvažuje s delší střelou.

Problém nastane, když narveš vojenskej náboj s delší střelou do toho kratšího přechodu. Pokud se totiž střela už začne mačkat do drážek, tak se počáteční tlak může zvednout až o cca. 7 000 CUP. Pokud jde o několik výstřelů, tak to nemůže být problém zásadní .... prostě si vystřelíš pár tormentačních nábojů. Pokud plánuješ střílet ve velkém 5.56mmx45 NATO ze zbraně určené pro 223 Rem, tak by nebyl problém upravit přechod do drážek. Pokud budeš chtít střílet ze zbraně určené pro 5.56mmx45 NATO náboje 223 Rem a nebudeš požadovat extrémní přesnost, tak je to v pohodě, pokud budeš chtít přesnost a budeš přebíjet, tak si s tím jiným přechodem do drážek poradíš taky. V tom nejnepříznivějším případě by to teoreticky mohlo být 67 000 CUP ze zbraně u které se předpokládá 50 000 CUP. (což je právě tak tlak tormentačního náboje) Ve skutečnosti to bude méně, protože laborace v 5.56mmx45 NATO nemá těch maximálně povolenejch 60 000 CUP a ten nárust o 7 000 CUP je také horní hranicí. Nevím, jaký bezpečnostní faktor je použitý při konstrukci závěru u AR15 (moc velkej asi nebude), ale měl by pokrýt i tento nárust tlaku. U opakovaček bude bezpečnostní faktor pravděpodobně větší, takže tam bych se to bál ještě méně. "

I známej co přebíjí, tak říká, že na NATO potřebuješ jinou matrici, aby vše sedlo zcela zprávně.
Jinak co by mělo platit, tak pokud je zbraň komorována na NATO či .223, zkouší se ve zkušebně na ráži.

kurvajz

Příspěvek#307 » ned 26. úno 2017, 22:23

A co k tomuto tématu říká pan Vosátka ;) :?:

jaryn

Příspěvek#308 » stř 1. bře 2017, 20:48

Tak dnes docela nepříjemné překvapení,začátkem února mi p. Vosátka tvrdil že pokud přijedu v březnu budou varky skladem a když budu mít nákupko můžu si ji rovnou u něj koupit.
Bohužel mi dnes po telefonu řekl že nejsou a termín konec dubna,začátek května,prý teď vykrývají objednávky za prosinec a leden,o tom v únoru nemluvil.Chtěl jsem mít hotovou registraci než v E.P. schválí ten nesmysl to jsem mu taky v únoru říkal a teď tohle.
Tak nějak nevím co si o tom myslet…

kapopista77

Příspěvek#309 » stř 1. bře 2017, 21:53

No môžem ti len povedať že som objednával a platil zálohu v polovici ledna a stále čakám, vraj snaď budúci týždeň, ak na mňa vyšlo, ak nie tak budem musieť čakať ďalej...

jaryn

Příspěvek#310 » stř 1. bře 2017, 22:00

kapopista77 objednával jsi přímo u Vosátky? já jenom nějak nemůžu pochopit že začátkem února řekne v březnu budou u nás k odběru a potom je vše jinak.

mobil-man

Příspěvek#311 » čtv 2. bře 2017, 00:14

Já jsem na tom jako kapopista77, konfigurace a objednávka prostřednictvím autorizovaného prodejce gundrak šla v druhém týdnu ledna. Předpoklad čekací doby byl 3 týdny... no a dnes je to už 7. týdnů.
Nezbývá než čekat, dle těch pár informací to v lednu stálo na ext. dodavatelích.

izerS18

Příspěvek#312 » čtv 2. bře 2017, 08:29

Neni nic lepsiho pro vyrobce kvalitniho zbozi, nez se stat udela zakon, ze zbozi nebude. Pak se na vyrobce vsichni vrhnou a on nestiha. Drzim palce, at na VAR vyjde. Ale i kdyby EU schvalila vse v te nejhorsi podobe, CR ma 18 mesicu na to, aby to implementoval do zakonu, takze hned zakaz nebude...

mobil-man

Příspěvek#313 » čtv 2. bře 2017, 10:15

To je pravda, ale problém může být s tzv. grandfatheringem, který by se měl vztahovat pouze na zakázané zbraně (a doplňky) nabyté do účinnosti směrnice, tj. nikoliv do doby její implementace. No a účinnost může nastat pár měsíců po schválení v EP.
Samozřejmě, nevíme, jaký text nakonec za dva týdny projde...

jaryn

Příspěvek#314 » čtv 2. bře 2017, 10:28

Jo přesně tak jsem to četl tuším na glock fóru,ale jak to nakonec bude nebo co vlastně schválej asi netuší nikdo.
Nicméně stále nechápu proč Vosátko v únoru tvrdil že VAR bude mít když musel vědět že nemá ještě vykrytý objednávky z prosince.

dethan

Příspěvek#315 » čtv 2. bře 2017, 10:33

Už to tady bylo hodněkrát. Cítím se vázán dodržováním zákonů své země, platných v tomto čase, ne směrnic (blábolů), které si někdo cizí, kdo mi chce vládnout, vymyslel.
Představujete si, že koncem března pan Vosátka pošle zálohy zpět??
Nestahoval bych kalhoty, když brod je jště daleko.

Zpět na