Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
Georg

Příspěvek#586 » stř 25. zář 2013, 22:16

Hmm, rozborka je vždy jednoduchá, ale složení trvá o fous dýl :D
Nicméně díky jednoduchosti Makarova to v tomto případě není až tak hrozné. Asi nejhorší při skládání Makarova je sladit ruce, přenosovou páku a bicí pružinu. Jinak jsem narychlo udělal pár fotek mobilem, upravil je a popsal.
Na foto č. 1 je to místo uchycení pružinky o kterém jsem se zmiňoval, že je to druhý případ, kdy na rozborku používám nářadí (postačí uvedený šroubovák). Na foto č. 2 je stav po odháknutí pružinky směrem dolů. Je relativně malá a já si nerad řežu prsty a lámu nehty o její konec :D
Na obrázku č. 3 je směr kterým se zdvihá záchyt kohoutu po uvolnění pružinky. Zde je v detailu vidět, jak jednoduše soudruzi v SSSR vymysleli uchycení osy kohoutu a jeho záchytu. Na druhé straně osy, která tvoří jeden celek se součástkou a která není na foto vidět je tato osa celá. První se vkládá ta strana, kde je plná část osy a pak ta druhá, tvarovaná. Na obrázku č. 4 je směr překlopení kohoutu s jeho již částečným vysouváním. Do této polohy se kohout dostane až po vyjmutí jeho záchytu. Na obrázku č. 5 je hotovo. Makarov je skoro do detailu rozebrán. Záměrně píši skoro, protože lučím se mi ještě nepodařilo rozebrat a ani se do toho nechystám. Stačí mi tento stav. V červeném oválu je již výše zmiňovaná přenosová páka. S tou bývá menší problém, ale ten je jen o šikovnosti rukou.

Při rozebírání je třeba síly jen 3x. Za 1. když povoluji šroub na střenkách, za 2. když sundavám aretační "kostku" bicí pružiny a za 3. když odháčkovávám pružinku záchytu kohoutu, která zároveň slouží jako tlačná pružina na páku záchytu závěru. Toť vše.

Omlouvám se za kvalitu fotek, je to foceno mobilem a ve spěchu. Příště se pokusím polepšit :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Kublajchán

Příspěvek#587 » stř 25. zář 2013, 22:29

Díky, hned zítra to vyzkouším ;)

Georg

Příspěvek#588 » čtv 26. zář 2013, 07:17

Vyzkoušet je fajn, ale doporučuji po sundání střenek pořádně prohlédnout, kam přesně zapadají konce bící pružiny. Doporučuji ji sundat, prohlédnout a zkusit vrátit na místo. Při první rozborce nespěchat a vše si v klidu prohlédnout. Taktéž nedoporučuji na poprvé ji rozebrat úplně, ale po částech. Je to sice jednoduchá, konstrukčně velmi dobře zvládnutá pistol, která obsahuje směšně malý počet dílů, ale netřeba si tu radost kazit tím, že se hned rozebere a pak se přemýšlí, jestli toto byla tam či jinde :lol: . Skládání je složitější jen v tom, že druhý konec přenosové páky (ten první je vsunut oskou do spouště) má na sobě další malou pohyblivou součástku (nerozebírat - je to zbytečné a myslím, že se jedná o nerozebíratelný spoj - není určen k opětnému rozebírání a skládání). Tato malá součástka se zachytává do kohoutu a do ní se vkládá druhý konec (ten první konec so kohoutu) bicí pružiny.

Takhle popsané to možná vypadá složitě, ale po dvou rozebráních se zjistí, že je to primitivně jednoduché :lol: Podle mne by s v rozebírání a skládání daly pořádat závody podobně jako na vojně s Sa. vz. 58 :D

Kublajchán

Příspěvek#589 » čtv 26. zář 2013, 15:28

Vyzkoušeno - je to jednoduchý :) Ale ještě se necítím na závod ve rozborce a sborce Maka do šroubečku.

Bohuliby

Příspěvek#590 » čtv 26. zář 2013, 23:42

Rozborku je určitě dobré zvládnout, já také ale používám na sušení ten malý O kroužek, je to dobrá vychytávka, stará už delší dobu.

Georg

Příspěvek#591 » pát 27. zář 2013, 07:20

S těmi závody jsem to samozřejmě nemyslel vážně :D , to mě při té jeho jednoduchosti jen tak napadlo, neboť jsem si vzpomněl na vojnu, kde se na různých útvarech tyto závody mezi záklaďáky často pořádaly.
Jinak já osobně taky považuju "O" kroužek asi za nejlepší variantu, protože nejsem nijak zvlášť zastáncem sušilek kvůli jejich možné záměně s "ostrou" municí. Ale to je každého věc, co si zvolí ;)
Co se použití v praxi týče, tak jsem ho (Makarova) otestoval zatím jen jednou při závodech LOSu v Otrokovicích. Fajne pistolka :D . Do tmy moc nepoužitelná, ale jinak výborná :D Hodlám ji takto testovat i nadále, neb moje umístění nebylo nejhorší :D

Kublajchán

Příspěvek#592 » pát 27. zář 2013, 08:38

Georg píše:S těmi závody jsem to samozřejmě nemyslel vážně :D

Já vím, zapomněl jsem tam dát smajlík.

Matt007

Příspěvek#593 » ned 6. říj 2013, 19:30

Chlapci, nevěděl by někdo, kde sehnat origo výtěrák a řemínek?

Bohuliby

Příspěvek#594 » pon 7. říj 2013, 11:52

Zkusil bych každopádně BVS. bvs@bvs.cz.

Kublajchán

Příspěvek#595 » pát 11. říj 2013, 14:29

Kdyby někdo sháněl Makarova, tak je zde : http://www.rehak-lov.com/m8-pouzite-zbr ... m-9mm-mak/ , ale není to origo, asi čína nebo bulhar.

Georg

Příspěvek#596 » úte 22. říj 2013, 08:56

Tak tady by byl asi možná originál. Nevěděl jsem, jestli to dát do tipů na komisní kousky nebo sem, ale protože je to MAKAROV ( :D ), tak to dávám sem:
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/66296-pm-makarov/
Ikdyž ty fotky se mi spíše zdají ilustrativní. Kdo jej shání a je blízko, tak možná koupí :D

MouseSentinel

Příspěvek#597 » stř 23. říj 2013, 14:23

Ahoj, nedá mi to svým novým mazlíkem se prostě musím pochlubit:) Rok výroby 1986. Zakoupen u Řeháků (ještě by tam měli mít myslím bulharskou kopii). Ochotně mi ho poslali až do Českých Budějovic. Dnes jsem ho byl zaregistrovat. Zbraň mám německou zkušebnu. Vůle mezi závěrem a rámem minimální. Spíš žádné než minimální:D Hlaveň jako zrcadlo a povrchovka netknutá. Jen mě mrzí, že za těch 5,5 jsem k tomu dostal jen jeden zásobník a bez příslušenství.
No, kromě hodně hranaté až 'cihlózní' rukojeti můj první pocit byl takový, že jsem to vzal do pracek a zvyklý na větší sklon rukojeti jsem hodně dlouho hledal mušku než se mi jí podařilo umístit do zářezu v hledí:D
Měl jsem opravdu strach z 'brutálního' odporu vratné pružiny. Přece jen pro člověka s 60ti kily živé váhy by to mohl být problém. Ale naštěstí to vůbec není tak hrozné. Naopak mi to subjektivně přijde lepší než u mnoha pětasedmdesátek, které už jsem v ruce měl.
Jinak super pistolka. Malá, lehoučká a neuvěřitelně sexy! Z hlediska takové pasivní bezpečnosti si nemůžu vynachválit možnost vyjmutí zápalníku pouhým pootočením manuální pojistky (nerad doma nechávám střelby schopnou zbraň,). Zápalník vyndavám sa sušení.
Takže super mazlík, kterým jsem si udělal ohromnou radost!:)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Matt007

Příspěvek#598 » stř 23. říj 2013, 15:22

Tak tě vítám mezi další spokojené majitele a milovníky této zbraně. Ať ti dobře slouží.

Georg

Příspěvek#599 » stř 23. říj 2013, 15:31

Gratuluji k přírůstku :D
Doufám, že i do budoucna ti udělá radost, jako mě :D Já si ho pořídil na osobku a sem tam občasné střílení. Zkoušel jsem s ním i závodit a docela úspěšně :lol: . Bohužel jsem neměl na výběr z více kusů, takže jsem bral toho jediného, co byl k mání. Závěr má sice větší vůli (cca 0,1 mm - fakt jen odhad, možná míň), takže když s ním v ruce zatřepu, tak jde trošku slyšet kovový zvuk, ale na funkci to vliv nemá :D . Je to taková pěkná pracovní pistolka. Jen je ještě potřeba si zvyknout na vypouštění zásobníku na spod rukojeti a je to v pohodě :D

MouseSentinel

Příspěvek#600 » stř 23. říj 2013, 15:38

Já si ho taky dal na osobku. Ne že bych se cítil nějak ohroženej, ale rád si ho občas někam vezmu s sebou:D Mě se sice závěr naštěstí neviklá, ale zápalník mi v závěru trochu chrastí. Ale asi by to mělo být tak, když je tam uložen volně. Ten záchyt mi dělá trochu problém. Ale někde na obrázku jsem viděl, že v něm byl provlečený kroužek z klíčů. Takže to může být celkem fajn zlepšovák:D

Zpět na