Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

Svaťa

Příspěvek#1156 » sob 21. kvě 2016, 16:13

Zdravím kolegové. Dostal se mi do ruky bulharský Makarov, 1997. Makarovy nejsou moje parketa, tak mám dotaz. Od kdy se začaly vyrábět makarovy s rovným týlem závěru ? Proč je šroub, držící střenky, fixován po 90 st.
Děkuji za rozšíření obzoru. :idea:

Jirka-t

Příspěvek#1157 » ned 22. kvě 2016, 11:25

Včera jsem vysázel cca 60 nábojů s Makem na střelnici a nikdy jsem si toho nevšiml, ale po střelbě jsem měl cca 1-2cm od ústí hlavně úplně očazenej závěr a rám. Bylo to jak komín, jako bych pistoli strčil na chvíli hlavní do ohně. Je to normální? Jsem zvyklý, že po střelbě je vnitřek zbraně jak popelník pod kotlem, ale takhle zvenčí?

Mimochodem včera mi to tak báječně šlo, že kdybych před vstupem na střelnici krabičku nábojů vyhodil do koše, otočil se a šel zpátky, tak to vyjde na stejno a ušetřím spoustu času a peníze za vstup.

AgN75cZ

Příspěvek#1158 » ned 22. kvě 2016, 11:43

Jestli to nebude tím, že si to měl hodně namazané mazivem. Ten se speče a pak to udělá toto.
Jinak se možná pistole pomstila za špatnou mušku :D

Odesláno z mého GT-I8190 pomocí Tapatalk

Jirka-t

Příspěvek#1159 » ned 22. kvě 2016, 12:18

Jo, to bude ono. Budu muset to čištění a mazaní ještě vychytat. Díky za tip.

Georg

Příspěvek#1160 » ned 22. kvě 2016, 14:26

Svaťa píše: ... Proč je šroub, držící střenky, fixován po 90 st.
Děkuji za rozšíření obzoru. :idea:

Na tvou první otázku nemám odpověď.
Na tvou citovanou otázku ti odpovím - protože je to konstrukčně nejvýhodnější. Na celou pistoli (pokud nebudeš chtít rozebrat i lučík) ti postačí jen šroubovák, kterým vyšroubuješ ten jediný šroub a pak zbraň rozebereš systémem puzzle :lol:

smates

Příspěvek#1161 » ned 22. kvě 2016, 18:36

Ten sroubovak nepotrebujes k tomu slouzi ten vyterak kterej je u toho.Ma na sobe sroubovak a hrot.

Jirka-t

Příspěvek#1162 » ned 26. čer 2016, 21:06

Tak mám takovej zajímavej problém. Z asi padesátky vystřílených SB dva selhače. Zápalka od zápalníku jen dotčená, nedeformovaná. Pokaždé náboj zhruba z prostřed zásobníku, po 30sek. vyhozen a odložen, zbytek zásobníků OK. Po vystřílení zásobníku pokus o opětovné vystřelení a opět závada. Opět odloženy. Na koci střelby před odchodem poslední zkouška a oba napoprvé vyšly... Tohle mi hlava nebere absolutně. Při každé závadě závěr na svém míste, napadlo mě, že třeba nedovřel úplně a zápalník nedosáhl... Po návratu domů čištění, rozebrání pojistky a zápalníku, vše čisté, šachta krásně průchodná, zatřesením již na střelnici zápalník volně pohyblivý...

Co to sakra bylo?

Jirka-t

Příspěvek#1163 » stř 29. čer 2016, 14:51

Nikdo žádný nápad? Napadla mě špatně usazená páčka pojistky. Zpětně jsem si vybavil, že se mi zdálo, že po některých výstřelech se pojistka na závěru jakoby pohnula. Ale možná to byla halucinace.

smates

Příspěvek#1164 » stř 29. čer 2016, 15:42

Pokud tam nemas aretaci tak to mozny asi je.Me jde tada tak ztuha ze musim fest zabrat aby ji preklopil.

Jirka-t

Příspěvek#1165 » stř 29. čer 2016, 21:37

aretaci mám, taky to jde hodně ztuha, ta drátová pružinka v páčce mezi důlky v závěru. Ale třeba byla mimo ten vymezovací důlek. Zkusím se na to příště zaměřit a vyloučit toto. Pokud se to teda ještě stane někdy, snad ne.

Georg

Příspěvek#1166 » čtv 30. čer 2016, 06:34

A co zápalky nábojů ? Nebyly příliš utopené ? Popravdě mě se to nikdy nestalo a všechny náboje jsem měl odpálené vždy na první dobrou. Co otisky na ostatních nábojnicích, jsou hluboké ? Moje pistol "vydůlčíkuje" do zápalek dostatečně hluboký "kráter".

Jirka-t

Příspěvek#1167 » čtv 30. čer 2016, 07:59

To bylo první, co jsem kontroloval, zápalky hezky srovnané se spodkem nábojnice. Napadlo mě ještě, jestli třeba nejsou zápalky vadné (moc materiálu) a zápalník je nepromáčkne, ale to bych je pak nakonec nevystřelil stejně, jako ostatní, pak už byly ozančkované úplně stejně, jako ostatní. U ostatních, dobře vystřelených, velký kráter, na těch selhaných prvně jen stopa po tom, že se zápalník dotkl, ale ani ji nenačal. Přijde mi to právě mechanicky nemožné, aby se toto stalo. Jediné, co by to fakt mohlo být, ta pojistka, nějakým pro mě taky záhadným způsobem. Ale pokaždé nataženo, pokaždé kladivo spadlo stejně, jako vždy, zápalník v pořádku. Že by spustilo jen na ozub? To jsme zase u pojistky...

Georg

Příspěvek#1168 » čtv 30. čer 2016, 11:23

Co se té pojistky týče, napadlo mě, že jsi ji mohl nechtěně nadzvednout prstem při špatném poskládaní prstů na pistol (třeba palcem). Tím by teoreticky mohlo dojít k přibrždění úderníku. Zkus si vyzkoušet poskládání prstů na zbrani, jestli se nějaký prst "nebezpečně" neblíží té pojistce. Jinak nevim, protože jestli píšeš, že pojistka jde ztuha, tak zde asi problém nebude. Možná, jestli nemá ta pojistka v poloze "odjištěno" nějakou vůli. Předpokládám, ale že ji mít nebude.

Bruno

Příspěvek#1169 » pát 1. črc 2016, 07:33

špatně usazená páčka pojistky......jo jo,to jo

Jirka-t

Příspěvek#1170 » pát 1. črc 2016, 09:04

Usadíme lépe :-) rmknu na to

Zpět na