První pistole

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

Roger85

Příspěvek#1 » pát 16. srp 2024, 08:12

Zdravím,

budu si pořizovat první pistoli, zatím jsem rozhodnutý pro G 43X nebo G 19 - s oběma jsem střílel docela dost. Rád bych se zde zeptal zkušenějších:

1) Glock je oblíbená značka, předpokládám proto, že je kvalitní, je na ni spoleh, má ji docela dost lidí a není vůbec drahá. V případě, že bych si chtěl pořídit něco "lepšího" (nejsem limitovaný financemi), existuje nějaká lepší volba? (samozřejmě bych před koupí zajel na střelnici, kde ji mají).

2) Jak s kolimátorem? Oči mi slouží zatím dobře, nevidím pro svou potřebu úplně důvod pro to, abych si kolimátor pořizoval a zvětšoval tak velikost zbraně pro skryté nošení. Občas si zajedu na střelnici, ale neabsolvuju žádný soutěže ani kurzy taktické střelby. Je nějaký důvod, proč kolimátor opravdu pořídit?

marinakus

Příspěvek#2 » pát 16. srp 2024, 08:17

Chceš Glock? Kup si Glock. Nechceš Glock? Kup si něco jiného. Největší plus Glocka je především dostupnost příslušenství a jeho cena.

JirkaCV

Příspěvek#3 » pát 16. srp 2024, 08:35

Já si taky koupil první, co se mi líbilo. Ono je to fakt jedno. Až nazkoušíš od kámošů jiné kousky, třeba to časem přehodnotíš. Teď koukám po nějaký sportovní variantě (nenosím).
Kolim jsem ocenil na pušce/PDW, na pistoli nevím, chce to zkusit.
Mimochodem, jestli chceš nosit, tak alespoň základní kurz obranné střelby je podle mě nutný. Dost otevře oči.

gunman

Příspěvek#4 » pát 16. srp 2024, 08:51

Kdyby sis měl vybrat ze všech pistolí na světě jen jednu, tak proč by to byl Glock a proč zrovna model 19 :-)

Roger85

Příspěvek#5 » pát 16. srp 2024, 09:08

gunman píše:Kdyby sis měl vybrat ze všech pistolí na světě jen jednu, tak proč by to byl Glock a proč zrovna model 19 :-)

Byla to jedna z prvních pistolí, ze kterých jsem střílel. Střílel jsem i z jiných modelů Glock a CZ, ale tato mi sedla asi nejvíc (společně s 43X). Navíc ji má spousta lidí - pokud v tom není jen nízká cena, musí to mít nějaký relevantní důvod, proč ji tolik lidí má, ne?

Roger85

Příspěvek#6 » pát 16. srp 2024, 09:09

marinakus píše:Chceš Glock? Kup si Glock. Nechceš Glock? Kup si něco jiného. Největší plus Glocka je především dostupnost příslušenství a jeho cena.

Myslím, že jsem přesvědčený o tom, že G chci..

skagerak

Příspěvek#7 » pát 16. srp 2024, 09:19

https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=18&t=6313

Chybu asi u Glocka neudelas,
Já mám rád gen 3 (g17/19/26)
Na noseni jsou ted docela populární novější "plochace" (43/43x*/48)
* zrovna g43x se mi moc nelíbí, to buď 48 co ma stejně trcici rukojeť, nebo 43 co je celkově mensi...

Optika je otazka, můžeš koupit pistoli co je "optic ready" a pak to treba nepouzit, ale bude to stát víc.

To si asi vyzkoušej a popřemýšlej.
(Sam nemám, oči slouzi)

kolombo

Příspěvek#8 » pát 16. srp 2024, 10:42

Hlavně: "první pistole" není poslední, tak pokud Ti Glock vyhovuje a nechceš zkoumat další značky, tak kup Glock.

Já začal ČZ, teď mám ještě Walther ...

Až budeš chvilku střílet, upřesníš si požadavky.

Základ je něco, s čím půjde bez problémů trénovat: tady normální rozměr a normální střelivo za normální cenu. A dostupné příslušenství.

JirkaCV

Příspěvek#9 » pát 16. srp 2024, 10:48

A hlavně koupit větší trezor, než ti v tuto chvíli připadá nutné. :)

audis

Příspěvek#10 » pát 16. srp 2024, 10:57

Roger:
Ahoj,
0. Ano větší skříň než je myšleno. Začal bych skříní (míněno lidově trezor) do 10 zbraní.
1. Ano. Heckler Koch, Walther, HS / Springfield, allien, arex,
A další. Možností mnoho. rozdíly nebudou velké.
2. Není. Ale můžeš si koupit OR ready kdyby jsi si to rozmyslel.
Enjoy.

vidocqcz

Příspěvek#11 » pát 16. srp 2024, 11:58

Pokud váháš mezi G43x a G19, tak bych koupil 19. K tomu pár zásobníků a krabic nabojů a prošel bych s ním několik kurzů. Vyzkoušíš, nastřílíš, naučíš se. A až si budeš jistý každodenním nošením, tak bych přikoupil tu G43x.
Já šel cestou G45 na kurzy a dneska na "taktiku", potom G43x na nošení, který jsem potom měnil za G48, protože mi tu krátkou v pouzdře vykláněl od pasu špek. A ono se z té 48 i lépe střílí.

Jarda.Jezek

Příspěvek#12 » pát 16. srp 2024, 18:37

Mnoho alternativ je lepších než glock, ovšem musíš říct kritéria, která jsou pro tebe důležitá. Bez nich ti tu všichni poradíme, co si každý z nás myslí, že je nejlepší podle našich kritérií.

Jestli peníze nebudou omezením, budeš brzy kupovat jiné zbraně a glock možná půjde do kouta.

Někteří prodejci mají i střelnice, přičemž náklady na zkoušení ti odečtou od ceny zbraně, kterou si u nich koupíš.

S kolimem počkej, až budeš vědět, že ho fakt potřebuješ. A k čemu.

Jinak vláken na první pistoli tu je asi kopec, stačilo si je pročíst.

Domluv se s pár lidmi, kteří hodně střílí, zajdi s nimi na střelnici a nech si říct, co na jejich zbraních je dobré a k čemu, jako i co je špatné a proč. Chodívám v Praze na Avim, není problém se potkat, zkusit moje zbraně, porovnat s glockem...

Já bych si třeba glocka nekoupil kvůli spoušti. Existují strikery, které vyndáš z krabice se spouští, kam glocka nikdy nedostaneš. Ale pro někoho to není tak významné kritérium. Kdyby hmotnost nebyla nejdůležitější, kup si velkou železnou pistoli s kohoutem. To by zase nebyl glock. Lehkých levných kompaktů jsou v obchodech plné regály, tak proč kupovat glocka?

Trochu provokace, ale měl bys pro to mít konkrétní důvody a jistotu, že tvoje potřeby nic jiného nenaplňuje líp. Pak si ho klidně kup. Čím víc lidí si koupí glocka, tím ty ostatní pistole budou levnější...

JirkaCV

Příspěvek#13 » pát 16. srp 2024, 18:59

Pokud by tě napadl Walther, tak na Rajský zahradě ti ho (asi) nechají vyzkoušet.
Pročti zdejší fórum, abys poznal plusy a mínusy, je to čtení na pár večerů.
Jestli svoje PPQ někdy vyměním, tak za PDP, ale to až se rozhodnu pro kolim.

Triplehead

Příspěvek#14 » pát 16. srp 2024, 19:22

Neřeš, co ti kdo píše a říká. Když se jedná o první pistoli rozhoduj se "srdcem" a prostě si kup, co se ti dobře drží a líbí se ti. Většinou to na první dobrou stejně všechno ideálně nerozmyslíš a akorát se do toho zamotáš. Hlavní je trénink.
Akorát jedinou věc.. kup si něco klasického velikostně fullsize, compact (G17, G19 nebo konkurenční modely) a drž se radši klasických značek - Glock, Walther, CZ, Sig.. Na sub-compacty apod ještě bude čas.
Pokud tě to chytne veř, že to nebude tvá poslední. Pak můžeš už vymýšlet výběr něčeho konkrétního. Pokud tě to nechytne, tak to ve výsledku bude stejně jedno, co je to za zbraň.

Rick

Příspěvek#15 » úte 20. srp 2024, 13:01

Místo Glocka bych zvažoval Hellcat (HS Product H11), sedí mi mnohem lépe ale to je individuální. Taky bych se podíval na Sig 365 nebo Heckler & Koch. Zejména pokud nevíš do čeho jdeš bych volil Hellcata H11 optics ready a s kompenzátorem. Shodíš kompenzátor a máš subcompact, nasadíš ho s velkým zásobníkem a máš fullsize. A můžeš srovnávat a trénovat. Parádní pro někoho kdo neví úplně co chce, protože je to vše v jednom, modifikace za 3 vteřiny.

Red Dot je skvělá věc pro domácí sušení. Vidíš jestli to strhneš a kolik a kam. Sušení je 80 % tréninku. Osobně se mi mnohem lépe míří s Red Dot, jsem rychlejší a přesnější a sebejistější že to posílám kam chci... ale pistoli s Red Dot neberu na nošení tak často jak bych chtěl protože je to větší. Určitě bych ale volil pistoli s přípravou optics ready, a buď to nasadíš nebo ne. K tomu je to prakticky taky noční míření, jestli si pořídíš za 2500 nějaký truglo nebo optické vlákno nebo za 6000 optiku zas takový rozdíl není. Ale ano, přidává k velikosti zbraně a jestli už příliš moc nebo ne záleží od toho jakou máš postavu a jak nosíš.

Ať už si vybereš cokoliv, je to první a ne poslední - vybírej srdcem a dojmem, co ti vyhovuje zjistíš až o pár let ;)

Určitě ale skříň s certifikátem alespoň na 10, to nebudeš litovat.

Zpět na