Opakovaná špatná zkušenost při střelbě z glocka 17 a 19

Glock a spol.
Vojta

Příspěvek#16 » pon 17. pro 2012, 19:14

Rozhodně jsem střelecký začátečník, ZP mám jen rok a kousek, před získáním zbrojáku jsem střílel jen naprosto ojediněle a o to větší to pro mě byl ale svátek :)
Soustavnou zkušenost mám pouze se svou zatím jedinou samonabíjecí pistolí a tou je Makarov, samozřejmě v ráži 9x18. Vystříleno mám asi 1800 nábojů a mohu prohlásit, že opravdu bez jakéhokoliv selhače a to jsem střílel i starší SaB ;)
Jinak ve většině případů nové Barnauly s lakovanou nábojnicí a ocelovým poměděným pláštěm.
Další zkušenosti s velkorážnými semiauto pistolemi mám jen díky několika dobrodincům, kteří mi dali vyzkoušet ze zbraní, vesměs ale zbraně, o kterých jsem psal výše. A jen ve vyjímečných případech s několika selhači, což neplatí pro zmiňované glocky, kde jsem při mém obvyklém úchopu měl selhače spolehlivě (vzpříčenou vyhazovanou nábojnici). Dokládat tady přesný výčet druhů střeliva a zbraní a počet kusů mi přijde jako doznání před nějakým tribunálem Joe :) Tedy ne že by toho v mém případě bylo tolik, určitě bych to sfouknul rychle.. všechno bych si asi stejně přesně nevybavil...
I kdyby to bylo způsobeno nízkým úchopem, tak to nic nemění na tom, že se mi to stalo právě u třech gloků bez toho, aniž bych je svíral medvědím stiskem, kdy se mi ruce klepaly, a nebyl jsem schopen na 10m trefit siluetu, ale třeba je to jen o zvyku... ale jindy mám o krapet lepší výsledky :)
Prostě mi nebylo dopřáno, aby mi glock přičel sympatický... ale co s tím nadělám... asi jsem opravdu měl smůlu na nějaké ne zcela korektní kousky.

kuba

Příspěvek#17 » pon 17. pro 2012, 19:18

mno fajn a ucel teda proc se to tu resi? :)

proc to tak je víš, řešit to nechceš, takže jsem ja nafetovanej nebo ty? :)

Joe

Příspěvek#18 » pon 17. pro 2012, 20:53

Nejde o doznání, ale odhalení možné příčiny chyby... Podle toho, co píšeš, mne ale nic nenapadá.
A ty inkriminované glocky jejich majitelům chodily tím samým střelivem bez problémů?

reddog

Příspěvek#19 » úte 18. pro 2012, 06:57

Vojta:
Zajimave, asi jsi opravdu "talent" na Glocky. Od zacatku nechces resit nic nez svuj odpor k dane znacce. Avizovana "smula" na kusy (naboju, nebo zbrani) uz pak vypada spis jako ucelova. Nezlob se, ale opravdu to tak vypada. Kdyz neco nechces (protoze s tim neumis), tak na to alespon nenadavej. A jen tak na okraj, nejsem nekritickym obdivovatelem znacky G, mam za sebou strileni z mnoha ruznych zbrani s mnoha ruznym strelivem a spodobnym pripadem jako u tebe, jsem se jeste nesetkal.

Edit:
Joe:
Nezda se mi, ze hleda reseni, ale kdovi...

Vojta

Příspěvek#20 » úte 18. pro 2012, 11:03

Primárně jsem se chtěl jen podělit o svou zkušenost... rozhodně se ale rád ze svých případných chyb poučím.
Majitelům jejich glocky stříleli bez problémů, což jen potvrzuje "doměnku" o nevhodném úchopu. Také jsem oproti nim držel zbraň levou rukou (střílím ve většině případů s oporou druhé ruky).
Opravdu se domnívám, že tenhle problém jsme už analyzovali dostatečně, nevhodný úchop dané zbraně, pravděpodobně v kombinaci s trochu tužším chodem závěru.

Urdo von Fuj

Příspěvek#21 » úte 18. pro 2012, 11:21

prázdná nábojnice hryzlá v okýnku není primárně problém sevření dlaně, ale spíš gumového loktu.

E-Ryc

Příspěvek#22 » úte 18. pro 2012, 13:54

Ciste levackou (ve smyslu kolize masa a nejakeho prvku pistole) to taky nebude, slaba ruka je prakticky na kazde soutezi (a prakticky na kazdem treningu ji davame) a zadny zvyseny pocet selhacu jsem nevidel u zadne znacky...

Vojta

Příspěvek#23 » úte 18. pro 2012, 18:24

To Urdo: Tak gumové předloktí je pro mně novinkou, máš na mysli, že se energie vstřebává při propružení předloktí?
To E-Ryc: Při levorukém držení se mi ze začátku u CZ75 stávalo, že jsem si nadzvedl záchyt závěru a přibrzdil jsem si tak závěr, vedlo to ke vzpříčení podávaného náboje. Pak už jsem si na to dával pozor a problém se už nevyskytoval. U těch glocků to určitě nebylo tím.

MKabar

Příspěvek#24 » stř 19. pro 2012, 00:16

Skriple nabojnice u Glocku Gen4 jsou bohuzel dost bezny standart :-(. Nove slabsi vratne pruziny a hlavne vyhazovace + vytahovace u velke spousty pripadu pomuzou pouze docasne. Staci se podivat na zpomalene video strelby z vetsiny Gen4 Glocku - jedna nabojnice jde doprava, jedna doleva, jedna na hlavu strelce a dalsi se ze zaveru sotva "vykutali" a spadne na zem. Ten puvodni spatny vyhazovac mel spatny tvar a nabojnice narazely do spodni hrany vyhozniho okenka. Gen4 se da vychytat, ze potom funguje relativne stejne spolehlive jako stare Glocky (pred rokem 2010), ale nejsou vzacne pripady, kdy potize po vymene vytahovace a vyhazovace zmizely, ale po 4-5 tisicich ranach to bylo zpet - v servise vymenili cely vrch, bo uz nevedeli co s tim a tak to slo treba 4-5x. Viz diskuze o Gen4 na pistol-training.com (strelci co strileji tisice ran mesicne a desetitisice rocne, ne 150-600 ran a rict, ze je to OK ci spolehlive, jak je beznym jevem na CZ forech). A problemy se zacaly objevovat i u generace 3 ze serii z roku 2010. Strilel jsem ze spousty exemplaru Gen3 - nikdy zadny problem, strilel jsem tremi Gen4 (2x19,1x17) a jenom jeden neskripal nabojnice, ale vyhazoval je chaoticky (anglicky termin Erratic Ejections). Sila uchopu ci loket nato maji u spolehlivych plastaku minimalni vliv - z Gen3 pred 2010 nebo libovolneho H&K strili 50 kg drobna slecna ze stejnou spolehlivosti jako 120 kg chlap, ktery zvedne v jedne ruce 70 kg cinku. Pro anglictinare a zajemce opravdu doporucuji projit vlakna o Gen4 na pistol-training.com.

Urdo von Fuj

Příspěvek#25 » stř 19. pro 2012, 08:39

@Vojta: přesně, loket ti zafunguje jako tlumící pružina.
@MKabar: princip gumového lokte není o váze, nebo síle svalů. Je o technice držení. Nasimulovat závau gumového lokte - skříplou hilsnu - a její odstranění, by mělo být drillem na jedněch z prvních lekcích

Mimochodem, před týdnem jsem si přivezl novou 17-ku Gen4, jsem docela zvědav, zda se Erratic Ejections objeví, a nebo se zde prostě popisuje stav, kdy se z G stává složitější, proto i náchylnější systém.

Vojta

Příspěvek#26 » stř 19. pro 2012, 12:06

To Urdo: Doufám, že se podělíš o zkušenosti ;)
To MKabar: Nemůžu jednoznačně říci, že by se jednalo o glocky čtvrté generace, ale je to pravděpodobné, protože to byly nové zbraně, tedy zakoupené v roce 2012, zda byly v tomto roce i vyrobené netuším. Každopádně ti děkuji za informace.

Urdo von Fuj

Příspěvek#27 » stř 19. pro 2012, 16:55

na to je jediná rada: jít na střelnici s kvalitním instruktorem, aby tě hned rovnal. Začít mířenkou, na ní vypilovat techniku. Obranou střelbu pak položit jako další vrstvu. Opačně to moc nefunguje.

Nevím, co přesně chceš za zkušenosti, ale samozřejmě, že ti rád poradím. Víc do PM

MKabar

Příspěvek#28 » stř 19. pro 2012, 17:42

Ano, gumovy loket ma opravdu vliv na skripnuti nabojnice, ale zrovna u Glocku Gen4 je to z valne vetsiny bohuzel zpusobeno technickymi problemy, ne timhle.
Jeste k te technice drzeni - kazdeho prvostrelce zacatecnika ucim hned ze zacatku vysoky uchop s prsty dopredu a zpravny postoj a mirne pokrcene lokty vyse do stran k minimalizaci zpetneho razu.
Drobna slecna pak strili s mensim zdvihem nez velky chlap laik.
Ale opravdu jsem jeste osobne nevidel skriplou nabojnici na starem Gen3 Glocku (a to to byly dobite predvadeci kusy - strilel jsem vicero exemplari modelu 17, 19, 23, 26, 27, 30, 34, 35) a u Gen4 temer novych se mi to skripalo a u noveho s novym vytahovacem a vyhazovacem to vyhazovalo chaoticky. Slabe to opravdu nedrzim ani nemam zminovany gumovy loket (neco uz mam nastrilene).
Ucil jsem strilet minimalne deset slecen, vetsina z nich drzela pistoli poprve v zivote a poprve v zivote vystrelila (jeden naboj samozrejme, prazdny zasobnik) a na tu prvni ranu jsem jim prave temer nic nerikal, at si to chytnou, jak samy uznaj za vhodne. Vetsinou to byly moje Hecklery, nikdy zadny nabojnici neskripnul. Stary Glock pred rokem 2010 ci Heckler mi bude spolehlive strilet, kdyz ho chytnu z boku tremi prsty levackou a pravackou budu mackat spoust. Pokud to nevypadne z ruk, tak to funguje.

Nekdy se to opravdu podari odstranit, viz test Glocku 17 Gen4 od Todda Greena, jak to vychytal, tak potom dalsich cca 60000 ran uz bylo vklidu nez se objevila prasklina na cele zaveru. Cistil nekdy i jenom co 15000 ran, ale zpocatku hryzal velkoseriove, nez tam dal vytahovac ze stareho.

No ale jine pripady jsou, ze i po vymene pruziny, vyhazovace, vytahovace to vzdy zaclo nanovo blbnout po 4-5 tisici ranach, jeden strelec to vzdal po prekroceni 25000 a 5 reklamacich a radsi ten Gen4 prodal. V servise uz nevedeli co s tim, tak mu pokazde menili cely vrch vcetne zaveru.
Problemy Gen4 uznavaji i spickovi zavodni strelci, co nastrileji rocne vic, nez vetsina beznych uzivatelu za cely zivot, nejsou to jenom dristy na netu, jak si nekteri zaryti vyznavaci Glocku, kterym se jejich superspolehlivy mazlik ani jednou za tech 427 ran za posledni tri roky neseknul :-). Pokazit se muze secko - Glock, Heckler, Ferrari, cokoliv, ale kdyz je to dodrbane komplet a cela serie vykazuje stejne problemy, tak je to pak spatne :-(.

Je to skoda, me osobne se Gen4 libi vic nez Gen3. Ja na Glocky moc nejsem, mam rad klasiku SA/DA, ale 26 by mi nevadil za dobrou cenu a jednou si chci poridit model 20 raze 10 mm :-).

To Vojta: Zkus si vzpomenout, jestli byl zachyt zasobniku velky vyrazny obdelnik a jestli to melo ostrou texturu na rukojeti. Pak to byl Gen4 a at uz mely nebo nemely nove verze vytahovacu a vyhazovacu, tak to nebyla tvoje chyba s temer jistotou. A nema smysl resit gumovy loket, ten zado u Gen4 vetsinou opravdu nemuze.
Co se tyce streleckych technik, pokud zvladas anglictinu, muzu ti poslat odkazy na dobra instruktazni videa a ruzne zakladni techniky, pokud ne, chce to nejakeho zkuseneho strelce osobne.

Patrik
moderátor

Příspěvek#29 » stř 19. pro 2012, 18:01

Vojta píše:Držel jsem tedy zbraň silně, pro mně velice nezvykle křečovitě a problém se nevyskytoval.

MKabar: Jak to zapadá do tvé teorie ?

MKabar

Příspěvek#30 » stř 19. pro 2012, 20:05

Do teorie to zapada asi tak, ze pokud vyzaduje zbran silny krecovity uchop (pri kterem se mu nejspis klepaji ruce a nic netrefi), aby neskripala nabojnice, tak s ni asi neni neco v poradku...
Spolehliva pistole je schopna strelby bez skripani nabojnic pri drzeni prostrednikem a palcem prave ruky (ukazovak macka spoust) a zapesti vytocene o 90° doleva podel tela (hlaven smerem k terci samozrejme, strelec bokem k terci). Klidne Vam to natocim s H&K P30LS nebo Expertem. Starsiho Glocka Gen3 nevlastnim. Sila drzici zbran je vzhledem k dvema prstum a uplne vytocenemu zapesti zcela minimalni, ale dostacujici, aby zbran nevypadla na zem a cyklovala bez skripani nabojnic.

Jak uz jsem rikal, gumovy loket nato ma opravdu vliv, ale u Gen4 je vetsinou primarni pricinou technicky problem v gveru, ne v rukou strelce, chyby v uchopu ci rozdilna sila uchopu ty problemy zesiluji/zeslabuji (zvysuji/snizuji cetnost skriplych nabojnic).

Netvrdim ovsem, ze nejsou majitele Glocku Gen4, kteri meli stesti na dobry kousek a maji nastrileno klidne desetitisice ran bez problemu. Bohuzel pocet nespokojenych majitelu Gen4 podle me prevazuje pocet spokojenych. (V kategorii opravdu strilejicich majitelu tzn tisice ran).
Jenom aby nedoslo k nedorozumeni, ja mam Glocky rad, nemusim je mit, preferuju jiny typ zbrani, ale porad dam prednost jakemuliv Glocku pred mnohem horsimi (ne)strilejicimi hrackami nejmenovane lokalni produkce... :-).

Zpět na