Vratna pruzina a bici pruzina

Radomir

Příspěvek#1 » ned 3. úno 2013, 18:57

Muzete mi nekdo jako zacatecnikovi vysvetlit jak u poznam silu pruziny a kdy jakou zvolit? Jaka je zivotnost pruziny? A totez u bici pruziny?

Napr u cz 75 orange je jich vice....

Albert

Příspěvek#2 » ned 3. úno 2013, 23:46

Čistě obecně, zjednodušeně... slabší vratné pružiny se používají spolu se slabším střelivem. Při použití střeliva laborovaného na nízký výkon může nastat problém se správnou funkcí závěru (závěr nebude dojíždět až dozadu). Co se týká bicí pružiny, tam je to celkem jednoduše odvoditelné.... Čím slabší pružina tím menší odpor spouště.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » pon 4. úno 2013, 13:22

U zbraní s kohoutem má bicí pružina vliv taky na dobu uzamčení závěru. Nedá se příliš doporučit používat silné střelivo se slabou bicí pružinou a snažit se to dohnat větší silou vratné pružiny.
Né nadarmo má bicí pružina v angličtině název "mainspring" - hlavní pružina.

Radomir

Příspěvek#4 » pon 4. úno 2013, 15:10

A da se generalizovat jakou silu pouzit na 9 luger s 7,5 az 8 gramu a 45 kolem 12 g?

sided
moderátor

Příspěvek#5 » pon 4. úno 2013, 17:12

Nedá, záleží na moc faktorech. Konkrétní zbrani, použité střele, prachu, navážce, očekávaném chování zbraně... a podle toho se kombinujou pružiny. Obecně platí že silnější bicí a lehčí vratná znamená rychlejší cyklus ale ostřejší zpětný ráz. A samozřejmě naopak. V zásadě se ale dá říct, střílej s továrním nastavením a až to bude zralý na změnu (pokud někdy) tak to poznáš sám.

ianraider

Příspěvek#6 » úte 5. úno 2013, 08:28

Radomír Vratnou pružinu se doporučuje měnit po cyklu cca max 8 - 10 tisíc výstřelů. Ceny se pohybují kolem 9 USD,celkem zanedbatelné o proti ceně poškozeného závěru a nebo rámu zbraně. Jak píše sided, záleží na mnoha faktorech(typ zbraně,střelivo,způsob střelby...)Nejpřijatelnější je zeptat se někoho zkušeného se stejným typem zbraně,jak to má on a zkoušet. Ale nezapomeň ,co je dobré pro jednoho - nemusí vyhovovat druhému. Osobně měním vratnou každý rok

Radomir

Příspěvek#7 » stř 6. úno 2013, 19:15

Ja si nakonec koupil cz 97 jeste jsem nestriel... Prave resim co vyladit....

Zatim to nidim na 200 ks mesicne...

speedee82

Příspěvek#8 » čtv 28. úno 2013, 12:15

Zdravím a přihazuju dotaz. Mám CZ 75 cal. 9 Para (MADE IN CZECHOSLOVAKIA) :) Vratná pružina je spojená s vodící tyčkou (vedením pružiny) v jeden kus. I když pistole funguje bez problémů,zdá se mi už proti pružině u mého zánovního compacta poněkud unavená. Pravděpodobně je tam již 20 let. Nemůžu tenhle dvoukus (pružina s vedením pružiny) nikde sehnat. Poraďte,kde bych mohl pořídit,případně jestli můžu zaměnit za dva samostatné díly z novějších modelů.

Urdo von Fuj

Příspěvek#9 » čtv 28. úno 2013, 14:00

funguje ti to?

4mike

Příspěvek#10 » čtv 28. úno 2013, 14:34

speedee82 píše:........zdá se mi už proti pružině u mého zánovního compacta poněkud unavená. ........

pokud zvládá nabít z plnýho zásobníku shozením záchytu, zas tak unavená nebude

speedee82

Příspěvek#11 » pát 1. bře 2013, 12:22

Vše funguje bezvadně. Jen jsem chtěl vědět,kde bych ji mohl sehnat,případně jestli se dá nahradit. Ale asi pátrání odložím. :)

Serz

Příspěvek#12 » čtv 7. kvě 2015, 13:28

Chtel bych zkusit pohrat si s pruzinami s cilem zmenseni zpetneho razu (o rychlost cyklu mi az tolik nejde). K tomu mam nekolik otazek.

Jakym presne zpusobem ovlivnuje bici pruzina dobu uzamceni zaveru? Tlakem zadniho cela zaveru na kohout, resp odporem kohoutu proti pohybu zaveru?

Pokud bych mel slabsi vratnou pruzinu, rozumim tomu dobre, ze zaver bude mit dlouhy chod az do uplneho stlaceni pruziny a pak stejne prijde tvrdy kopanec, nebo je lepsi mit silnejsi pruzinu? A jakou roli v tom tedy hrajou bufery? Neznehodnoti tu zmenu dosazenou slabsi vratnou pruzinou?

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » ned 10. kvě 2015, 00:21

Zpětný ráz se silnou vratnou pružinou je rozložený do delšího časového úseku. Závěr po cestě víc brzdí a náraz na konci není tak ostrý = menší síla působící po delší čas.
Se slabší pružinou se víc energie závěru přenese na rám až dorazí na konec své dráhy. Další nezanedbatelnou výhodou je pak menší razance závěru při jeho zavírání. Jakmile totiž rozběhnutý závěr zastaví, je to další ráz destabilizující pistoli.
Vliv bufferu na vnímání zpětného je malý. Jsou střelci, kteří tvrdí, že poznají rozdíl a plastový buffer některým vadí. Pro mě je to levný způsob, jak prodloužit životnost zbraně.

PS: nejlépe je vliv různě silné vratné pružiny vidět asi tady: https://www.youtube.com/watch?v=w3UVLm2GajI

Carloss

Příspěvek#14 » ned 10. kvě 2015, 06:42

Pořád ale platí, že na pohyb závěru vzad má vliv i bicí pružina. A čím slabší bude vratná, tím více se uplatní ta bicí. Zejména v první fázi pohybu, kdy závěr natahuje kohout.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » ned 10. kvě 2015, 15:09

Pokud se bavíme o pistolích s kohoutem, je to samozřejmě pravda. A protože se na zbrzdění závěru podílí velkou měrou i bicí pružina působící skrze tlak na kohout, často se vyměňuje i destička úderníku. Díky menšímu radiusu má pak kohout menší páku a klade tedy závěru zpočátku větší odpor.
Obrázek
Obrázek

Zpět na