CZ Shadow 2 Compact
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1346
- Jarda.Jezek
Příspěvek#181 » ned 28. črc 2024, 09:44
Toga píše:Čistím ji po každém střílení, spíš nevím čemu se říká muffler a kde ho hledat? Je na konci pružiny? Při nošení vpředu vpravo mi printuje rukojeť, lehce vlevo je to pro mě optimální. Nevím čemu říkáte pádová pojistka, ale když má kohout dole, tak při pádu na něj nevystřelí. Zkoušel jsem to gumovym kladívkem. Díky chybějícímu pinu blokace má zase krásně plynou spoušť, moje priorita. Narodil jsem se v době, kdy auta ještě neměly pásy, natož airbagy, tak nejsem z cukru. Je to zbraň, ne hračka, stačí mi zacházet s ní s respektem. 1911 neměly pádovou pojistku desítky let a prošly několika válkama.
Tedy. Nikoliv muffler ale buffer.
Pokud je skutečně kohout až na závěru, tak při úderu na kohout nevystřelí. Situace se změní, když kohout bude na bezpečnostním ozubu nebo když dojde k nárazu zepředu na hlaveň. Setrvačnost zápalníku odpálit náboj pak může a kohout na závěru, který zatlačil zápalník o pár mm dopředu, tomu tím ještě pomůže.
Nosit zbraň bez blokace jen zbytečně zvyšuje riziko. Souhlasím, že blokace zhoršuje chod spoustě, ale trochu to jde kompenzovat. Pro obranu není mírně zhoršená charakteristika chodu spoustě významná.
1911 je úplně jiné téma a argumentačně taky mino.
- Toga
Příspěvek#183 » ned 28. črc 2024, 11:05
To: Jarda.Ježek
Riziko znám a je pro mě akceptovatelné. Je to primárně sportovní zbraň, nosím jí, protože s ní trénuju a znám její i svoje silné a slabé stránky. Jakékoli úpravy jsem na EDC pistoli nechtěl a nic s lepší spouští, váhou, přesností a zpětným rázem jsem v této cenové relaci nenašel. Lepší spoušť mají až dražší 1911, ale double stack je někde na úrovni Staccato či Bull, což je cenově násobně dražší a s problémy při servisu, zásobnících a sehnatelností obecně.
Riziko znám a je pro mě akceptovatelné. Je to primárně sportovní zbraň, nosím jí, protože s ní trénuju a znám její i svoje silné a slabé stránky. Jakékoli úpravy jsem na EDC pistoli nechtěl a nic s lepší spouští, váhou, přesností a zpětným rázem jsem v této cenové relaci nenašel. Lepší spoušť mají až dražší 1911, ale double stack je někde na úrovni Staccato či Bull, což je cenově násobně dražší a s problémy při servisu, zásobnících a sehnatelností obecně.
- glock69
- Toga
Příspěvek#185 » ned 28. črc 2024, 11:43
To glock69:
V pohodě, díky.
Jsem docela nováček i když starší ročník. ZP mám 4 měsíce, zbraň 3, takže možná píšu o věcech, které dopodrobna neznám. Hodně znalostí jsem nabral právě z fóra, ať už z tohoto nebo z USA. Způsob nošení jsem hodně zkoušel, pistole je docela těžká a v některých polohách buď stahuje kalhoty, printuje rukojeť, nebo se obtížně sedí v autě. To křížové nošení jsem nakonec shledal pro mě optimální.
V pohodě, díky.
Jsem docela nováček i když starší ročník. ZP mám 4 měsíce, zbraň 3, takže možná píšu o věcech, které dopodrobna neznám. Hodně znalostí jsem nabral právě z fóra, ať už z tohoto nebo z USA. Způsob nošení jsem hodně zkoušel, pistole je docela těžká a v některých polohách buď stahuje kalhoty, printuje rukojeť, nebo se obtížně sedí v autě. To křížové nošení jsem nakonec shledal pro mě optimální.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#187 » ned 28. črc 2024, 15:03
Nošením pistole bez blokace vystavuješ zvýšenému riziku i lidi kolem sebe. Doufám, že tomu rozumí minimálně stejně dobře jako ty a stejně tak je pro ně to riziko akceptovatelné. 1911 je konstrukce poplatná své době vzniku, pojď argumentovat kompaktem pro nošení uvedeným na trh ve stejné době jako S2C.
- Toga
Příspěvek#188 » ned 28. črc 2024, 16:57
To Jarda.Jezek:
Ok. Kolik takových případů se stalo, že tovární zbraň toho typu bez blokace vystřelila po pádu? Nic jsem na google nenašel. Továrna řekla, že zbraň je na pád testovaná, proč jí nemám věřit? Teorie co by kdyby až do absurdních situací mi nedávají smysl, zajímá mě praxe. V praxi jsou nechtěné výstřely spíš z neopatrné manipulace, a tomu nepomůže ani 10 pojistek. Je to zbraň, proč všichni čekají, že bude super bezpečná? Největší pojistka jsou hlava a ruce, které s ní zacházeji.
Ok. Kolik takových případů se stalo, že tovární zbraň toho typu bez blokace vystřelila po pádu? Nic jsem na google nenašel. Továrna řekla, že zbraň je na pád testovaná, proč jí nemám věřit? Teorie co by kdyby až do absurdních situací mi nedávají smysl, zajímá mě praxe. V praxi jsou nechtěné výstřely spíš z neopatrné manipulace, a tomu nepomůže ani 10 pojistek. Je to zbraň, proč všichni čekají, že bude super bezpečná? Největší pojistka jsou hlava a ruce, které s ní zacházeji.
- Střelec
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#190 » ned 28. črc 2024, 17:55
Ale jo. Nosilo se bez blokace. Jezdilo se bez pásů. Jezdilo se i bez helmy. Taky jsem míval pocit, že klobouk na hlavě při jízdě na kole je super nápad v době, kdy ostatní jezdili prostovlasí. A nikdy jsem zatím nespadl z kola tak, že by mi helma byla k něčemu dobrá. Přesto si ji dneska na kolo beru, v autě si připnu pás a do kalhot si strčím pistoli s blokací.
- ossan81
Příspěvek#192 » ned 28. črc 2024, 19:20
Já toho naopak nacházím kvanta. 10 sekund googlení a třeba hned tohle:
https://athlonoutdoors.com/article/dropped-gun-inertia-discharge/
U zbraně bez blokace prostě není otázka jestli může vystřelit, to je jasné. Otázka je za jakých podmínek vystřelí. Bouchání gumovým kladívkem není bohužel k ničemu, odpovídající test by spočíval v upuštění takové zbraně na čumák tak, aby došlo setrvačností k pohybu zápalníku. Nikdo normální samozřejmě nebude doma pouštět zbraň za 40k na zem, ale naštěstí od toho máme youtubery
Test 1911 série 70 (bez blokace) třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=5_QkWEiX2eE
A je potřeba dodat, že ve zbrani byl titanový zápalník, který by problému měl trochu pomoct... bohužel nestalo se.
Podrobná data zde:
http://dave2.freeshell.org/1911/drop1/drop1.htm
1911 odpálí při upuštění už z výšky 3 stop!
Sledujte Bena Stoegera, ten pouštěl na zem Staccato XC, Staccato P a full size Shadow 2, vše v továrním nastavení. Staccata odpalovala na první náraz, Shadow 2 odpálil zápalku na dvě, nebo více upuštění. A mimochodem Staccato P je prodáváno jako zbraň vhodná k nošení, stejně jako Shadow 2C.
Bohužel S2C zatím takto nikdo nepouštěl, ale nečekám, že se bude chovat výrazně jinak.
Všechno je to vyloženě o tom, jakou mentální gymnastiku si připustíte. Celá zbraňová komunita je o tom "co kdyby". Nosíme zbraň pro případ, který pravděpodobně nikdy nenastane. Někteří s sebou tahají i lékárničku s turniketem kadžý den, prostě co kdyby, že jo. Ale najednou, když jde o absenci blokace zápalníku, najdou se argumenty typu "přece svou zbraň neupustíte, jste zodpovědný uživatel" atd. Náhody se ale dějou neustále. Představte si třeba autonehodu, kde se s vámi auto xkrát otočí na střechu v kdovíjaké rychlosti... jakou ránu a z jakého úhlu takhle zbraň dostane nevím, ale riziko výstřelu je dle mého nezanedbatelné.
Mě osobně to samozřejmě taky štve
Děsně rád bych S2C vyměnil za svou p01 a nosil ho. Ale to riziko, byť malé, mi za to nestojí.
https://athlonoutdoors.com/article/dropped-gun-inertia-discharge/
U zbraně bez blokace prostě není otázka jestli může vystřelit, to je jasné. Otázka je za jakých podmínek vystřelí. Bouchání gumovým kladívkem není bohužel k ničemu, odpovídající test by spočíval v upuštění takové zbraně na čumák tak, aby došlo setrvačností k pohybu zápalníku. Nikdo normální samozřejmě nebude doma pouštět zbraň za 40k na zem, ale naštěstí od toho máme youtubery

Test 1911 série 70 (bez blokace) třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=5_QkWEiX2eE
A je potřeba dodat, že ve zbrani byl titanový zápalník, který by problému měl trochu pomoct... bohužel nestalo se.
Podrobná data zde:
http://dave2.freeshell.org/1911/drop1/drop1.htm
1911 odpálí při upuštění už z výšky 3 stop!
Sledujte Bena Stoegera, ten pouštěl na zem Staccato XC, Staccato P a full size Shadow 2, vše v továrním nastavení. Staccata odpalovala na první náraz, Shadow 2 odpálil zápalku na dvě, nebo více upuštění. A mimochodem Staccato P je prodáváno jako zbraň vhodná k nošení, stejně jako Shadow 2C.
Bohužel S2C zatím takto nikdo nepouštěl, ale nečekám, že se bude chovat výrazně jinak.
Všechno je to vyloženě o tom, jakou mentální gymnastiku si připustíte. Celá zbraňová komunita je o tom "co kdyby". Nosíme zbraň pro případ, který pravděpodobně nikdy nenastane. Někteří s sebou tahají i lékárničku s turniketem kadžý den, prostě co kdyby, že jo. Ale najednou, když jde o absenci blokace zápalníku, najdou se argumenty typu "přece svou zbraň neupustíte, jste zodpovědný uživatel" atd. Náhody se ale dějou neustále. Představte si třeba autonehodu, kde se s vámi auto xkrát otočí na střechu v kdovíjaké rychlosti... jakou ránu a z jakého úhlu takhle zbraň dostane nevím, ale riziko výstřelu je dle mého nezanedbatelné.
Mě osobně to samozřejmě taky štve

- Toga
Příspěvek#193 » ned 28. črc 2024, 20:44
Především děkuji za data. Pointě myslím rozumím, existuje sice malá, ale ne nulová možnost, že se to stane. Bena Stoegera také sleduji. No pistoli už mám a je tak skvělá, že to riziko prostě akceptuji a o to víc budu opatrný. Nic jiného mi ostatně ani nezbývá, kdybych ji chtěl vyměnit, tak by to stejně bylo za Stacatto.
Je to jako se sportovním autem, s větší zábavou přichází i větší riziko nehody.

- MRBLUE
Příspěvek#194 » ned 28. črc 2024, 22:28
ossan81
Ono je aj dost odkazov ked si ludia poustrelovali prdele a a ine casti tela Glockom, kopa odkazov kedy doslo k nahodakom s inymi strikermi ci zbranami aj s blokaciou. Jedina zbran kde ti absolutne nehrozi nahodak je ta ktoru nemas. Cize treba sa zbavit zbrani a mozes si vychutnat pocit bezpecia. Samozrejme v kevlarovaj hrlme, aby ta nahodou nezabil padajuci meteorit
CZ75/85, SP-01, Shadow 2 vratane Compactov pokial su v slusnom technickom stave su na nosenie s nabojom v komore uplne v poho.
Ono je aj dost odkazov ked si ludia poustrelovali prdele a a ine casti tela Glockom, kopa odkazov kedy doslo k nahodakom s inymi strikermi ci zbranami aj s blokaciou. Jedina zbran kde ti absolutne nehrozi nahodak je ta ktoru nemas. Cize treba sa zbavit zbrani a mozes si vychutnat pocit bezpecia. Samozrejme v kevlarovaj hrlme, aby ta nahodou nezabil padajuci meteorit

CZ75/85, SP-01, Shadow 2 vratane Compactov pokial su v slusnom technickom stave su na nosenie s nabojom v komore uplne v poho.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí