Hledání útočníka podle střely

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Nethall

Příspěvek#1 » ned 5. úno 2012, 20:41

Zdar, mám dotaz. Dnes (5.2.2012) byla zpráva v televizi, že někdo zastřelil psa .....bla bla atd.
Nějaký zůčastněný řekl, že kulka půjde na bal. expertízu a možná se podle toho najde zbraň a střelec. Český úřad pro zbraně a střelivo nemá všechny legální zbraně zaznamenané, aby se dala podle kulky okamžitě určit zbraň? Nepamatuji se na přesný výrok, ale v té televizi ten chlap řekl něco jako, že i když bude zbraň legální, tak není jisté, že ji najdou, nebo určí majitele. Děkuji.

Artifex

Příspěvek#2 » ned 5. úno 2012, 21:02

Pokud mají nějaké podezřelé tak si vyžádají zbraně a proženou to balistikou jestli vystřelený náboj je shodný s nějakou ze zbraní, nic víc než porovnání, žádná centrální databáze není.
A není to kulka ale střela, kulky si líže pes.
Plus i když by ta střela byla ze stejné zbraně, stejně lze maximálně určit pravděpodobnost se kterou ta střela z dané hlavně pochází, pokud není na místě nábojnice ze které by se daly vzít otisky ale jen střela a majitel dané zbraně vystřílel třeba 1000 nábojů od té doby tak se zase balistický profil upravil a tato pravděpodobnost se může blížit i nule.
Naposledy upravil(a) Artifex dne ned 5. úno 2012, 21:06, celkem upraveno 1 x.

sided
moderátor

Příspěvek#3 » ned 5. úno 2012, 21:05

Podle vystřelené střely se dá určit ráže a přibližně i typ zbraně ze které byla vystřelena (podle počtu drážek, jejich rozměrů a stoupání) k přesnému urření zbraně potřebují druhou střelu pro porovnání. Je mnoho způsobů jak ji získat.

edit: porovnat se dá samozřejmě nejen střela ale i vystřelená nábojnice

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 5. úno 2012, 22:24

Nethall

Příspěvek#5 » pon 6. úno 2012, 08:11

Tak to mi je líto. Chtěl jsem se původně pouze zeptat na tu centrální datab. a netušil, že tu špatným názvoslovým někoho rozhněvám. Bral jsem to tak, že snad o název přesný v tomto případě nejde. Nejsem tak kovaný střelec a prostě mi připadá, že mám v trezoru kulovnici a ne střelovnici. Omlouvám se.

sided
moderátor

Příspěvek#6 » pon 6. úno 2012, 09:28

centrální databáze samozřejmě existuje, ale jenom už prověřovaných zbraní a střel. Preventivně u každě zbraně se to nedělá. Zbran jde ale na balistiku když žádáš o znehodnocení a na Slovensku při prodeji zbraně do zahraničí.

ales1000fzs

Příspěvek#7 » pon 6. úno 2012, 09:54

Podle mého názoru je možné čistě teoreticky dohledat zbraň ke střele. Pokud tedy půjde o registrovanou zbraň. Dle stoupání a počtu drážek na střele se uřčí druh zbraní. Pak už stačí obeslat zegistrované střelce a provést balistickou kontrolu. Ale to se v naši republice určitě nestane. Moc práce pro naší policii a jde přeci jenom o psa. Takže případ bude uzavřen a pachtel zůstane neznámý.

Patrik
moderátor

Příspěvek#8 » pon 6. úno 2012, 10:00

Vzhledem k tomu, že čekám na balistické zkoušku u jedné malorážky asi půl roku, myslím, že při tomto způsobu zjišťování pachatele by tento spíš skonal na sešlost než by se na něco přišlo.

Nethall

Příspěvek#9 » pon 6. úno 2012, 10:04

Já jsem si (asi špatně) myslel, že existuje databáze-kartotéka zbraní, kde každá zbraň má kartu a k té kartě náleží fotografie bal. znaků na nprojektilu. A na kartě se zapisuje její životopis tzn. majitelé oprava atd. Ať už je ta karta v digit. či papírové podobě. Tím pádem by se filtroval druh - značka - model - ráže - - - - majitel. Ale pokud samozřejmě po třeba 1000 výstřelech ta stopa na projektilu je jiná, pak to nemá žádný význam.

bobr
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » pon 6. úno 2012, 10:33

ales1000fzs píše:Podle mého názoru je možné čistě teoreticky dohledat zbraň ke střele. Pokud tedy půjde o registrovanou zbraň. Dle stoupání a počtu drážek na střele se uřčí druh zbraní. Pak už stačí obeslat zegistrované střelce a provést balistickou kontrolu. Ale to se v naši republice určitě nestane. Moc práce pro naší policii a jde přeci jenom o psa. Takže případ bude uzavřen a pachtel zůstane neznámý.

předsatva , že se zjistí že je to ze zbran 9mmL v provedení Cz uherský brod nebo Glock, bych opravdu nechtěl být policií ČR a chtít obeslat, přebírat udělat bal. posudky a zase včšechno vracet u všech majitelů těchto zbraní :(

ales1000fzs

Příspěvek#11 » pon 6. úno 2012, 11:06

Stačí lidí z blízkého okolí. Pochybuji že si někdo veze na výlet malorážku, aby si vystřelil na psa. Samozřejmě z celé republiky by to asi nebylo reálné. To tak možná v případě zastřelení nějakého vysoce vlivného politika nebo prezidenta. Jak jsem psal je to pouze teorie. Praxe = případ odložen pachatel neznámý.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pon 6. úno 2012, 11:16

Nethall píše:Já jsem si (asi špatně) myslel, že existuje databáze-kartotéka zbraní, kde každá zbraň má kartu a k té kartě náleží fotografie bal. znaků na nprojektilu.

To by nemělo smysl už z toho důvodu, co říkal Artifex - balistický profil se střílením proměňuje a někdy velmi. Samozřejmě záleží na množství a typu vystřílené munice (něco jiného bude dělat měkké olověné střely a na druhé straně střely s plášťěm s železnými příměsmi).
Za současného stavu navíc není v republice dostatek pracovišť, kde by takovou agendu stíhali dělat.

PaF

Příspěvek#13 » pát 17. úno 2012, 20:04

Navic by pachatel v pripade patrani taky mel cas charakter znaku zmenit, kdyby mu slo o vic nez pokutu. Nebo zbran ztratit...

izak

Příspěvek#14 » stř 18. dub 2012, 21:15

No a bylo tam i cim jej zastrelil ?
Protoze to muze byt tez vzduchovka, ano vzduchovkou zastrelite psa, jsou i diabolky s medenou kulickou a ty prostreli nekolik mm hrube sklo, zatim co olovo se rozplacne. Videl jsem se vzduchovkou 16J zastrelit sele.

Nekdo sice tvrdi, ze s diabolky se da zjistit, kdo ji vystrelil, kdyz bude mit zbran, ale ja tvrdim, ze to dost dobre nejde, nebot se diabolka rozprskne, nejaka pravdepodobnost tam byt muze, ale drazky clovek mozna ani nedohleda, vzhledem k tomu, ze se diabolka dotyka jen misty a ne po cele delce, kdyz zustane cela, tak tam drazka bude, ale v jake kvalite ... spis bych to tipnul na dojmologii.

Pokud to byla bezna 9mm tak je to o zbrojak, nebot nikdo nesmi jen tak strilet mimo strelnici, tim mene v obydlene oblasti, coz ani s malorazkou, leda by dokazal, ze se branil.

Police CR ma de fakto 2 moznosti, 1) svedky, 2) pokud to byla registrovana zbran, vylistovat si vsechny drzitele v okoli a pozat je o zkusebni vystrely, ovsem nevim, zda na to ma pravo bez povoleni soudu.

Zpět na