střelba policisty v civilu jako sebeobrana
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- Carloss
Příspěvek#17 » pát 12. pro 2014, 16:49
Ne, že by to spočítat nešlo, to jistě jo... ale... nepočítáš tak poněkud s ideálním tvarem střely, případně, že nebude měnit svoji polohu? A mělo by to zase tak významný podíl? Asi se výsledek zase tolik lišit nebude... Nakonec... i pokusama bylo zjištěno, že to nebezpečné až tak není... A to je podstatné... žejo... 

- E-Ryc
Příspěvek#19 » pát 12. pro 2014, 17:01
Tak jasne, ze je to optimalni pripad a stredoskolska fyzika. Kdyz se ta strela otoci, pripadne bude mit vetsi odpor (0.2 jsem vzal jako minimum z grafu tady http://www.balistika.cz/vnejsi_teorie.html), tak bude padat pomaleji = jeste mensi energie. Naopak ta strela nebude mit nejspis nulovou doprednou rychlost, takze to naopak zase neco energie prida.... to uz se mi pocitat nechce 

- Georg
Příspěvek#25 » pát 12. pro 2014, 21:43
Já se chtěl jen zeptat, k jakému závěru jste došli (Ravkar - Chip), ve věci konání daného policisty ?
Já osobně jsem pro verzi Chipa, kdy v tomto konkrétním případě policista jednal (měl jednat) dle zákona o policii. Resp. pokud to nebyl strážník MP. Novináři to rádi pletou.
Já osobně jsem pro verzi Chipa, kdy v tomto konkrétním případě policista jednal (měl jednat) dle zákona o policii. Resp. pokud to nebyl strážník MP. Novináři to rádi pletou.
- Ravkar
Příspěvek#28 » pát 12. pro 2014, 22:53
Carlossi, úplně si nejsem jistý, zda policista může sám sebe uvést do služby v jinou dobu, než ve kterou je do ní navelen... Jiná věc je, že i kdyby byl mimo službu, tak lze na něm trestný čin spáchat násilí proti úřední osobě, tam není důležité, zda je nebo není ve službě (ale je důležité, že ho řežou proto, že je polda).
- Pupak
Příspěvek#29 » pát 12. pro 2014, 23:55
Pokud mě oko neklame, byl to ten policajt, kdo do toho kluka při míjení strčil, ještě si předtím přehodil vodítko do druhý ruky. Následně se hned otočil, došel ke klukovi a praštil ho. Možná nás opět čeká nějaká další verze, minimálně začátek konfliktu na videu s popisem pana Hulana rozhodně nesouhlasí:
http://praha.idnes.cz/v-holesovicich-napadli-dva-muzi-policistu-v-civilu-f82-/praha-zpravy.aspx?c=A141211_134456_praha-zpravy_bur
http://praha.idnes.cz/v-holesovicich-napadli-dva-muzi-policistu-v-civilu-f82-/praha-zpravy.aspx?c=A141211_134456_praha-zpravy_bur
- Georg
Příspěvek#30 » pát 12. pro 2014, 23:58
.... úplně si nejsem jistý, zda policista může sám sebe uvést do služby v jinou dobu, než ve kterou je do ní navelen ....
Můj názor je ten, že může. Respektive je vázán jako příslušník policie ČR řídit se zákonem o PČR, kde je to napsáno:
Základní povinnosti, § 10, odst. 2
Policista má povinnost podle odstavce 1 i v době mimo službu, je-li bezprostředně ohrožen život, zdraví nebo svoboda osob anebo majetek nebo došlo-li k útoku na tyto hodnoty.
zdroj: internet, konkr. stránky: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-273
Podstata je v tom, že v tomto konkrétním případě zasahoval již jako policista. Tedy přesněji řečeno měl by správně zasáhnout jako policista. Problém (no slovo "problém" je možná diskutabilní

... To asi jde o to, jestli se jako policista prokázal, nebo ne...
na toto bych odpověděl tímto:
ti dva jej napadli právo proto, že je policista, tedy ikdyž byl v "civilu", věděli, resp. byli obeznámeni s tím, že je policista. Přesto .. a právě proto jej napadli.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí