Má smysl nošení zbraně ?

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

franta599

Příspěvek#1 » stř 27. srp 2014, 12:31

Po přečtení nekolika připadu kdy se majitel zbrane pomoci ní brálnil utoku a zjištení co pak následovalo si občas rikam jestli má nošení smysl a jestli neni lepší když už neni uteku nechat se orkást a rozbit hubu než nosit připadne zbran na obranu da se rict že když mi nekdo hodne zmlati tak se z toho budu dostavat 1 max 2 mesice a mam mam klid + nejakou malou šanci že i utočinika dopadnout ale pokud použiju zbran riskuju že zkončim ve vezení protože nikdo si nemuže byt jisty že se jeho obrana neotoči proti nemu jako nepřimeřená timto si nestežuju že se to vyšetřuje to se samozřejme musi ale podstupuju to riziko že třeba dopadnu jako ten špatny ač pujde o nutnou obranu u policie nejsou jasnovedci a kdo vi jestli budu mit jak dokázat že jina možnost nebyla

Biermann

Příspěvek#2 » stř 27. srp 2014, 12:56

Jo, to si musí odpovědět každý soudruh sám. Jen bych si nebyl jistej, že když tě někdo pořádně zmlátí, tak budeš za 1 maximálně 2 měsíce v pohodě. Ono taky můžeš skončit s trvalými následky, na vozíku, zkaženej celej zbytek života. Čili vždycky záleží hlavně na tobě, jestli považuješ za pro sebe menší riziko když ti někdo namlátí nebo to vytažení pistole a následnou obranu střelbou.

mikymoto

Příspěvek#3 » stř 27. srp 2014, 13:07

No jenže právě to, že to budou jen rozbitá ústa, nikdy nezajistíš. Fackovačka na sále je jedna věc, fetka na ulici se střepem v ruce je věc druhá. U prvního budeš mít modřiny, u druhého tě můžou odvážet v pytli. Zvážení rizika je vždy jen na Tobě, přičemž ale bohužel předem nevíš, do jaké situace se dostaneš.
Smutným faktem je, že na střelce se od prvopočátku většinou nahlíží jako na pachatele a ne jako na bránící se oběť. Výsledky jednotlivých kauz spíše odrazují, jak sám píšeš. Náš instruktor říkal – raději celý život zbytečně nosit, než jednou litovat, že jsem ji neměl. Někdo se s tím ztotožní, někdo odmítne případné riziko zranění/zabití sám nést a dobrovolně chodí beze zbraně.
Jak napsal kolega - vybrat si musí každý soudruh sám.

dave-cz

Příspěvek#4 » stř 27. srp 2014, 13:09

Určitě může nastat situace, kde obrana bude horším řešením, než strpění útoku. I jen samotné nošení je spojeno s určitým rizikem. To už je na každém, aby vyhodnotil svoje schopnosti, možné důsledky konání i nekonání v dané situaci atd. Rozhodně to není lehká otázka.

Osobně jsem se rozhodl, že nosit nebudu. Moje lokalita je dost bezpečná a nemám dost zkušeností. Plánuju nějaký kurz, pak se uvidí. Ale jsem rád, že to právo mám a v případě nutnosti ho mohu využít.

peggy
moderátor

Příspěvek#5 » stř 27. srp 2014, 13:12

Jeden můj známý vždy říkal toto:

Lépe je být blbě zavřenej, než dobře mrtvej.

Pupak

Příspěvek#6 » stř 27. srp 2014, 13:15

U soudu můžeš skončit, i když úspěšně použiješ klacek nebo holé ruce. Nepodceňoval bych odstrašující efekt zbraně, ke střelbě vůbec nemusí dojít. To zmlácení taky nemusíš přežít, jak říkají amíci better be judged by twelve than carried by six

Serz

Příspěvek#7 » stř 27. srp 2014, 13:18

http://is.muni.cz/th/343728/fsps_m/Komparace_vybranych_pripadu_nutne_obrany.pdf
zážitky z českých luk a hájů, doporučuju prostudovat

Int1m1thy

Příspěvek#8 » stř 27. srp 2014, 13:29

franta599: jestli o tom premejslis tak nenos ani nuz.... nosim furt neco bud pistol nebo nuz podle situace.

PS: neprimerena muze byt a musi ;)

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » stř 27. srp 2014, 14:47

Serz: velmi výživné čtení, dík 8-)

JenDAG

Příspěvek#10 » stř 27. srp 2014, 15:02

Kazdy by si mel umet zhodnotit svoje dovednosti a dle toho se rozhodnout nosit (trenovat a cvicit se) ci nenosit.
Aby pak nebylo z noseni ozbrojeni utocnika a "setkani" neskoncilo zastrelenim vlastni zbrani.

maravysta

Příspěvek#11 » stř 27. srp 2014, 15:48

Jak se říká za Velkou louží "Lepší je být souzen 12-ti, než nesen 6-ti."

mikymoto

Příspěvek#12 » stř 27. srp 2014, 16:51

No počtení je to výživný - jako hodně zajímavý podměty k zamyšlení my přišlo:
- varovné výstřely jsou ve většině případů neúčinné (str. 41)
- první zásahy do útočníka byly taktéž v první fázi neúčinné (str. 41)
- obrana musí být intenzivnější než útok, aby byla vůbec schopna útok odvrátit (str. 63)

Azar

Příspěvek#13 » stř 27. srp 2014, 18:04

při nošení počítej že nejde jen o tebe třeba sebou budeš mít ženu a rodinu - osobně radši v base než je .........

Jan Jeni

Příspěvek#14 » stř 27. srp 2014, 18:07

lepší když tě dva vedou, než čtyři nesou :lol:

Mobster

Příspěvek#15 » stř 27. srp 2014, 19:15

Ono to přísloví, že je lepší být souzen dvanácti než nesen šesti, má něco do sebe. Jenže v USA to chodí krapet jinak než tady. Tam stačí útočníka několikrát opakovaně vyzvat (pokud je na to čas, samozřejmě), aby odložil nůž, a když neuposlechne, můžete do něj poslat celej zásobník (viz např. video ze St. Louis z minulého týdne). Tam se zřejmě nic jako nepřiměřená obrana neřeší. Jenže tady vystřelíte dvakrát, útočníka třeba jen zraníte a v lepším případě jdete třeba jen na rok do vazby. V horším případě za rok chytíte na Pankráci soudce Lněničku a máte to za 12 let. A ještě se dozvíte, jak jste strašně zákeřní a pro společnost nebezpeční (Nova to krásně rozmázne), když nosíte skrytě a chudák útočník nemohl přece tušit, že jste ozbrojeni. :blicismajlik: Ač jsem sám příznivcem trestu smrti, jsem moc rád, že byl v tomhle banánistánu zrušen.

Zpět na