Může exekutor zabavit zbraně ?

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

petr4271

Příspěvek#1 » sob 1. úno 2014, 17:11

Zdravím, čistě náhodou jsem narazil na tento článek, kde se uvádí, že exekutor při zabavování věcí v bytě (předpokládám že bez přítomnosti majitele) našel střelnou zbraň.

http://www.novinky.cz/krimi/301892-exek ... zbran.html

Máte někdo zkušenosti, popřípadě vědomosti jak je to v takovém případě se zabavením. Může vůbec exekutor něco takového udělat. Popřípadě co mám v tomto případě já jako majitel legální zbraně za práva ?

Grasel

Příspěvek#2 » sob 1. úno 2014, 17:18

Ale on ji nezabavil, pouze ji našel a ohlásil to PČR...
Jinak dle mého názoru zbraň zabavit nesmí.. A ve finále se dozvíme že to byla ,,plynovka" a tou ,,municí" CS patrony :lol:

sided
moderátor

Příspěvek#3 » sob 1. úno 2014, 17:26

Může ji zabavit jako jakýkoli jiný majetek, jen k tomu potřebuje asistenci PČR, označí ji a nechá uložit do úschovy na patřičném oddělení. Pak může jít normálně do dražby.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 1. úno 2014, 17:28

Podle mě smí zabavit zbraň jen PČR ne někdo kdo na to nemá oprávnění.

sided
moderátor

Příspěvek#5 » sob 1. úno 2014, 17:34

Ale on k tomu má oprávnění. Jen ji nesmí odnést fyzicky ale přes uložení na policii. (podobně jako když ti projde platnost ZP, zbraň zůstává ve tvém majetku ale leží v policejním skladu dokud si a) neobnovíš zbroják, b) neprodáš ji, c) nepověříš správou osobu s licencí) Zbraně se v exekučních dražbách prodávají celkem běžně.

edit: podle toho článku možná našel nějakou černotu, ale uvidíme co se z toho vyvine

Grasel

Příspěvek#6 » sob 1. úno 2014, 17:46

Tak pokud je to za asistence policie tak to smysl dává, sided zřejmě ví o čem mluví..

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » sob 1. úno 2014, 17:48

No alespoň jsme chytřejší.

petr4271

Příspěvek#8 » sob 1. úno 2014, 18:54

Něco takového jsem v podstatě chtěl slyšet. Každopádně zajímavá situace. Díky

leodubek

Příspěvek#9 » ned 2. úno 2014, 17:44

Pánové, bere vše, a potom ať si to řeší majitel. Zbraň není problém exetuora, on chce pouze svoje... :lol:

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » ned 2. úno 2014, 17:51

leodubek: no otázka spíš byla o tom, jestli je exekutor oprávněn manipulovat se zbraní. Řešili jsem to dotazem na MVČR - pokud není exekutor držitelem zbrojní licence, tak manipulovat se zbraní nesmí! Takže jestli chce exekučně zabavit zbraň, má jedinou možnost - požádat o asistenci PČR.

leodubek

Příspěvek#11 » ned 2. úno 2014, 17:55

to neřeší, bere věc, jako věc a problém zůstává zase na majiteli. Kolikrát jsi byl na exekuci :lol:

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » ned 2. úno 2014, 17:56

Přesně tak my víme že bere vše ale jestli smí brát do ruky zbraň když nemá na to nic a na to tu odpověď zazněla.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » ned 2. úno 2014, 17:57

leodubek: tak mě tak přijde jako by jsi byl sám exekutor :lol:

Právě jako majitel podle zákona ji nesmím svěřit do ruky nikomu kdo na to nemá glejt ne ? Takže exekutor má smůlu. Za asistence PČR je to jiné.
edit: zkus jako exekutor mi jí bez policie sebrat :lol:

Mobster

Příspěvek#14 » ned 2. úno 2014, 19:57

leodubek: To není Tvůj problém, ale jeho. Pokud mu tu zbraň vydáš nedobrovolně nebo si ji od Tebe násilím vezme, žádný zákon jsi neporušil. Zákon v tom případě porušil on (to, že za to nejspíš nebude nikdy potrestán už je věc jiná). Většinou ale chodí rovnou s policií (aby ho někde mezi dvěřma neodstřelili nebo aspoň neseřezali), takže tohle se řešit nemusí.

Zpět na